Iran zabranjuje 227 američkih proizvoda

Iran je objavio listu više od 200 proizvoda iz SAD koji podliježu zabrani, što bi moglo da uspori priliv stranih proizvoda u zemlju, uoči ukidanja američkih sankcije Iranu, iranski mediji navode.

Svijet 16.12.2015 | 09:10
Iran zabranjuje 227 američkih proizvoda

Lista, koju je objavila organizacija „Trejd promoušn organizejšn of Iran“ obuhvata asortiman od 227 proizvoda, uključujući žvakaće gume, cigarete, CD i DVD diskove, stolove za bilijar, kancelarijsku opremu, luksuznu robu, hranu, čaj i slike, pored vojne opreme kao što su tenkovi i oklopna vozila, izvještava novinska agencija „Tasnim njuz ejdžensi“.

Lista je sačinjena po naredbi iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hameneja kao odgovor na blokadu američkog uvoza.

Američki proizvodi često nalaze svoj put na iransko tržište kroz kanale.

Postoje i drugi putevi, kao što su zaobilazak licenciranja i direktna trgovina za robu koja nije obuhvaćena američkim sankcijama, što rezultira time da američki proizvodi završavaju na iranskom tržištu.

Američka hrana i pića kao što su koka-kola i pepsi imaju lokalne punionice i distributere u Iranu, ali oni kažu da nemaju nikakve veze sa američkim brendovima.

Veliki dio krijumčarenih cigareta u Iranu je američke proizvodnje. Oko 6-7 milijardi cigareta „Marlboro“, koje proizvodi „Filip Moris“, godišnje se potroše u Iranu, javlja agencija.

Komentari / 0

Ostavite komentar