Црнадак: Борбе власти и опозиције одвојити од европских интеграција

Ефекти предсједавања БиХ Савјетом Европе и како убрзати европски пут БиХ, тема је дводневне конференције која се одржава на Јахорини, а на којој учествују представници парламентарних станака са нивоа БиХ и ентитета.

Босна и Херцеговина 15.12.2015 | 21:45
Црнадак: Борбе власти и опозиције одвојити од европских интеграција

Домаћин Конференције, министар спољних послова Игор Црнадак, изјавио је да унутрашње политичке борбе власти и опозиције на свим нивоима, треба одвојити од европских интеграција и формирати, како каже, неку врсту Савеза за Европу како би заједно дошли до рјешења корисних за све у БиХ.

“Мислим да неће бити лако, али мислим да је то могуће, што се тиче Устава и преноса надлежности, добили смо јасну поруку, да наше европске интеграције даље могу ићи у оквиру постојећег Устава и постојећих законских рјешења које имамо у већини случајева, а и тамо гдје треба да мијењамо неће бити на уштрб било каквих надлежности ентитета и обрнуто”, каже Црнадак.

Црнадак додаје да очекује напредак и када је ријеч о три услова која су прва на листи.

“Можемо постићи договор и када је у питању наставак провођења реформске агенде јер је то прихваћено од свих нивоа власти и на питању адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању као и питању механизма координације.”

Црнадак је истакао да је управо механизам координације основни предуслов да се постигне заједнички језик унутар БиХ када је у питању комуникација са Европском комисијом и Европском Унијом.

“То ће у суштини и показати да ли постоији базични договор за пут ка Европи унутар земље или не”, прецизирао је министар Црнадак.

(БН ТВ)

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Остоја

15.12.2015 20:52

Питање уласка у ЕУ мозе бит само референдумско питање у Републици Српској а у ФБИХ нека сами одлуце на који нацин це трасират свој пут. Тек ако у оба ентитета одговор буде ЗА тек онда има смисла да политицке водје преговарају о уласку у ЕУ. Овако они нас доведосе до краја пута па це рец народ је изразио зељу за ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

15.12.2015 23:46

Е мој друзе да знас колико људи цека пасос са којим би могао ици радити вани,прехранити своју породицу, не би тако прицао вец би рекао дај Бозе да сутра удјемо у ЕУ