Crnadak: Borbe vlasti i opozicije odvojiti od evropskih integracija

Efekti predsjedavanja BiH Savjetom Evrope i kako ubrzati evropski put BiH, tema je dvodnevne konferencije koja se održava na Jahorini, a na kojoj učestvuju predstavnici parlamentarnih stanaka sa nivoa BiH i entiteta.

Bosna i Hercegovina 15.12.2015 | 21:45
Crnadak: Borbe vlasti i opozicije odvojiti od evropskih integracija

Domaćin Konferencije, ministar spoljnih poslova Igor Crnadak, izjavio je da unutrašnje političke borbe vlasti i opozicije na svim nivoima, treba odvojiti od evropskih integracija i formirati, kako kaže, neku vrstu Saveza za Evropu kako bi zajedno došli do rješenja korisnih za sve u BiH.

“Mislim da neće biti lako, ali mislim da je to moguće, što se tiče Ustava i prenosa nadležnosti, dobili smo jasnu poruku, da naše evropske integracije dalje mogu ići u okviru postojećeg Ustava i postojećih zakonskih rješenja koje imamo u većini slučajeva, a i tamo gdje treba da mijenjamo neće biti na uštrb bilo kakvih nadležnosti entiteta i obrnuto”, kaže Crnadak.

Crnadak dodaje da očekuje napredak i kada je riječ o tri uslova koja su prva na listi.

“Možemo postići dogovor i kada je u pitanju nastavak provođenja reformske agende jer je to prihvaćeno od svih nivoa vlasti i na pitanju adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao i pitanju mehanizma koordinacije.”

Crnadak je istakao da je upravo mehanizam koordinacije osnovni preduslov da se postigne zajednički jezik unutar BiH kada je u pitanju komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom Unijom.

“To će u suštini i pokazati da li postoiji bazični dogovor za put ka Evropi unutar zemlje ili ne”, precizirao je ministar Crnadak.

(BN TV)

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ostoja

15.12.2015 20:52

Pitanje ulaska u EU moze bit samo referendumsko pitanje u Republici Srpskoj a u FBIH neka sami odluce na koji nacin ce trasirat svoj put. Tek ako u oba entiteta odgovor bude ZA tek onda ima smisla da politicke vodje pregovaraju o ulasku u EU. Ovako oni nas dovedose do kraja puta pa ce rec narod je izrazio zelju za EU.

ODGOVORITE
Name

Ilija

15.12.2015 23:46

E moj druze da znas koliko ljudi ceka pasos sa kojim bi mogao ici raditi vani,prehraniti svoju porodicu, ne bi tako pricao vec bi rekao daj Boze da sutra udjemo u EU