Независне: Тука и Самарџићева најбољи спортисти БиХ у 2015.!

Атлетичар Амел Тука и џудисткиња Александра Самарџић најбољи су спортисти БиХ у 2015. години, у традиционалном избору "Независних новина".

Остали спортови 16.12.2015 | 17:40
Независне: Тука и Самарџићева најбољи спортисти БиХ у 2015.!

У конкуренцији мушкараца Амел Тука је неприкосновено освојио титулу најбољег спортистеБиХ пошто је ове године имао фантастичне резултате, од којих се издваја бронзана медаља у трци на 800 метара на Свјетском првенству у Пекингу и прво мјесто на митингу Дијамантне лиге у Монаку.

Његов резултат остварен у Монаку од 1.42,51 минута уједно је и најбрже вријеме на 800 метара ове године у свијету.

Амел Тука иза себе оставио је кошаркашког репрезентативца Џанана Мусу и џудисту Харуна Садиковића.

“Морам признати да ми је велика част и стварно сам поносан. Честитам свим својим колегама на постигнутим резултатима и успјесима, посебно репрезентатвцима у сједећој одбојци. Хвлаа мом клубу, АК Зеница, Атлетском савезу БиХ и Олимпијском комитету, они су најзаслужнији за моје резултате За крај желио бих да се захвалим својим дивним родитељима који су најзаслужнији за ово. Хвала првом тренеру Халиду Церићу и свом садашњем тренеру, њима дугујем заслуге. Ова награда ми даје још већи мотив за даљи рад, ово је само почетак моје каријере, најбоље године тек долазе. Ако Бог да са поносом ћу носити грб БиХ на Олимпијским играма и покушати да донесем БиХ прву медаљу”, рекао је Тука у обраћању присутнима послије примања награде.

Александра Самарџић проглашена је за најбољу спортисткињу БиХ у 2015. након што је као чланица Џудо клуба Нипон из Сарајева освојила бронзу на ЕП на ЕП до 21 године и сребро на ЕП за млађе сениорке, те злато на Балканијади и Европском куповима у Оренбургу и Сарајеву.

Иза Самарџићеве у избору "Независних новина" чија свечаност је одржана у уторак увече у Сарајеву, нашле су се џудисткиња Лариса Церић и кошаркашица Марица Гајић.

Најбоља екипа у 2015. години је кадетска кошаркашка репрезентација БиХ која се окитила титулом првака Европе, а најбољи тренер је управо селектор ове селекције Јосип Панџа.

За најперспективнијег спортисту изабран је кадетски кошаркашки репрезентативац Његош Сикираш, док је у женској конкуренцији ова награда припала младој пливачици Емини Пашукан.

Награда за фер-плеј припала је боксеру Дамиру Бељи, прваку Европе у WБО верзији. Приликом одбране титуле Бељо је зауставио публику у Широком Бријегу у звиждању химни БиХ.

Легенда Травниха и бх. фудбала Елведин Варупа постхумно је добио награду за животно дјело, а иста награда додијељена је и дугогодишњем спортском раднику у стоном тенису, Асиму Шакићу.

Награда за развој спорта припала је Тихомиру Куваљи, предсједнику Бициклистичког савеза БиХ.

Најбоља екипа у спорту инвалидних лица очекивано је припала репрезентацији БиХ у сједећој одбојци.

Најбољи спортиста у спорту за инвалиде је Биљана Недић, чланица ККИ Врбас, која је са овим клубом освојила шампионат Би Хи региналну НЛБ лигу.

Награда читалаца "Независних новина" припала је џудисти Харуну Садиковићу који је добио највише СМС гласова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зоки

17.12.2015 00:53

Јел Тука најбрзи босанац или и балканац

ОДГОВОРИТЕ