Реума и трудноћа тјерају на боловање

Болести мишићно коштаног система и везивног ткива, те трудноћа, рађање и бабине најчешћи су разлози због којих су ове године радници у Српској дуже од 30 дана одсуствовали са посла.

Република Српска 15.12.2015 | 18:13
Реума и трудноћа тјерају на боловање

Подаци су то Фонда здравственог осигурања Републике Српске, према чијој су евиденцији послије тих болести најчешћи узроци за одлазак на боловање биле повреде, а затим тумори и болести система крвотока.

"Ових пет група обољења учествује са око 60 одсто у укупној структури разлога због којих су радници ове године били на боловањима ", истакли су у Фонду здравства.

Затим слиједе, како кажу, душевни поремећаји, болести система за варење и болести нервног система.

"Ове године биљежимо благи раст када су у питању боловања због трудноће него што је био случај претходних година", истакли су у Фонду и додали да је са друге стране смањен број одсуства са посла због душевних поремећаја.

Гинеколози тврде да су боловања због ризичних трудноћа углавном оправдана, јер су посљедњих година ординације пуне жена које у познијим годинама желе да добију потомство, али и парова који се боре против стерилитета.

Истичу да се одлазак жена на боловање у трудноћи повећава због година, компликованих трудноћа, дугог чекања на дијете, лијечења инфертилитета и да ће се тај тренд задржати и у идућем периоду.

Љекари објашњавају да болести мишићно-коштаног система и везивног ткива, односно реуматолошка обољења, проузрокују свакодневне компликације у животу пацијента.

Узрок болова у костима и мишићима, отока и јутарње укочености зглобова, може бити и неко од око стину обољења, међу којима су различите форме артритиса, остеопороза, фибромијалгија и многих системских болести.

У Српској је ове године у првих десет мјесеци на боловању у мјесечном просјеку било око 10.400 радника, што је нешто више у односу на прошлу годину, када је мјесечни просјек износио око 9.100.

Међутим, у поређењу са 2012. годином, мањи је број одсуствовања са посла због болести, јер се тада на боловању у просјеку мјесечно налазило око 10.500 радника.

"Трошкови Фонда за накнаду плата за вријеме боловања дужих од 30 дана у првих десет мјесеци ове године били су 8,5 милиона марака. У истом периоду прошле године ти трошкови износили су 7,2 милиона марака", истакли су у Фонду.

У Фонду здравства подсјећају да боловања до 30 дана одобравају породични доктори и она иду на терет послодавца, док боловања дужа од 30 дана одобравају посебне комисије Завода за медицину рада и спорта и ФЗО Републике Српске, а та боловања иду на терет Фонда.

Најчешћи узроци боловања

1. болести мишићно-коштаног система и везивног ткива - 20 одсто

2. трудноћа, рађање и бабине - 11 одсто

3. боловања због повреда - 10 одсто

4. тумори - 10 одсто

5. болести система крвотока - 9 одсто

Трошкови за боловања (КМ)

- 8,5 милиона КМ ове године

- 7,2 милиона КМ прошле године

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар