Reuma i trudnoća tjeraju na bolovanje

Bolesti mišićno koštanog sistema i vezivnog tkiva, te trudnoća, rađanje i babine najčešći su razlozi zbog kojih su ove godine radnici u Srpskoj duže od 30 dana odsustvovali sa posla.

Republika Srpska 15.12.2015 | 18:13
Reuma i trudnoća tjeraju na bolovanje

Podaci su to Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, prema čijoj su evidenciji poslije tih bolesti najčešći uzroci za odlazak na bolovanje bile povrede, a zatim tumori i bolesti sistema krvotoka.

"Ovih pet grupa oboljenja učestvuje sa oko 60 odsto u ukupnoj strukturi razloga zbog kojih su radnici ove godine bili na bolovanjima ", istakli su u Fondu zdravstva.

Zatim slijede, kako kažu, duševni poremećaji, bolesti sistema za varenje i bolesti nervnog sistema.

"Ove godine bilježimo blagi rast kada su u pitanju bolovanja zbog trudnoće nego što je bio slučaj prethodnih godina", istakli su u Fondu i dodali da je sa druge strane smanjen broj odsustva sa posla zbog duševnih poremećaja.

Ginekolozi tvrde da su bolovanja zbog rizičnih trudnoća uglavnom opravdana, jer su posljednjih godina ordinacije pune žena koje u poznijim godinama žele da dobiju potomstvo, ali i parova koji se bore protiv steriliteta.

Ističu da se odlazak žena na bolovanje u trudnoći povećava zbog godina, komplikovanih trudnoća, dugog čekanja na dijete, liječenja infertiliteta i da će se taj trend zadržati i u idućem periodu.

Ljekari objašnjavaju da bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, odnosno reumatološka oboljenja, prouzrokuju svakodnevne komplikacije u životu pacijenta.

Uzrok bolova u kostima i mišićima, otoka i jutarnje ukočenosti zglobova, može biti i neko od oko stinu oboljenja, među kojima su različite forme artritisa, osteoporoza, fibromijalgija i mnogih sistemskih bolesti.

U Srpskoj je ove godine u prvih deset mjeseci na bolovanju u mjesečnom prosjeku bilo oko 10.400 radnika, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, kada je mjesečni prosjek iznosio oko 9.100.

Međutim, u poređenju sa 2012. godinom, manji je broj odsustvovanja sa posla zbog bolesti, jer se tada na bolovanju u prosjeku mjesečno nalazilo oko 10.500 radnika.

"Troškovi Fonda za naknadu plata za vrijeme bolovanja dužih od 30 dana u prvih deset mjeseci ove godine bili su 8,5 miliona maraka. U istom periodu prošle godine ti troškovi iznosili su 7,2 miliona maraka", istakli su u Fondu.

U Fondu zdravstva podsjećaju da bolovanja do 30 dana odobravaju porodični doktori i ona idu na teret poslodavca, dok bolovanja duža od 30 dana odobravaju posebne komisije Zavoda za medicinu rada i sporta i FZO Republike Srpske, a ta bolovanja idu na teret Fonda.

Najčešći uzroci bolovanja

1. bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva - 20 odsto

2. trudnoća, rađanje i babine - 11 odsto

3. bolovanja zbog povreda - 10 odsto

4. tumori - 10 odsto

5. bolesti sistema krvotoka - 9 odsto

Troškovi za bolovanja (KM)

- 8,5 miliona KM ove godine

- 7,2 miliona KM prošle godine

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar