Србац: Рибогојилишта у немилости Владе

У Рибњаку "Бардача" бањалучке фирме „Агроинпекс“ у току је јесењи излов рибе у језеру Ракитовац, површине 80 хектара, одакле ће за вријеме божићног поста и слава бити испоручено око 50 тона рибе: шарана, амура, толстолобика итд.

Република Српска 15.12.2015 | 18:02
Србац: Рибогојилишта у немилости Владе

Бардачки рибари, који имају стогодишњу традицију това рибе у 11 језера површине 650 хектара, већ неколико година налазе се у тешком положају због неодговорног односа Владе Републике Српске према овој грани привређивања, тврди директор „Агроимпексовог“ Рибњака Горан Крајцер.

„Укинути су нам подстицаји, дозвољен је увоз рибе са свих страна, а све је више малих "дивљих" рибњака који су без икакве контроле“, каже Крајцер и додаје да су због ових проблема, али и неријешеног питања система снабдјевања рибњака водом, производне површине са 650 смањене на једва 250 хектара.

Умјесто това рибе, у чак седам језера прешло се на производњу кукуруза, који се употребљава као храна за рибу и тов стоке на фармама „Агроимпекса“. Овдје кажу да је тешко остварити позитивно пословање без подршке Владе, поготово ако се зна да предузећа која се баве товом рибе у Хрватској имају чак једну марку подстицаја по килограму рибе.

Из бардачког рибњака, у коме се седамдесетих година прошлог вијека производило и до хиљаду тона квалитетне рибе, углавном шарана, амура и сома, осим некадашњег југословенског тржишта, риба је пласирана и у више европских земаља. Сада се у нелојалној конкуренцији испоручује углавном на тржиште бањалучке регије и нешто на подручје Бијељине.

О проширењу производње у овом рибњаку, који је некада прехрањивао становништво Бардаче, Бајинаца, Гаја, Дугог Поља, Гламочана, и не размишљају, уколико Ресорно министарство, односно Влада не покаже разумијевање и уведе подстицаје за тов рибе, као што је то у другим земљама.

(Аутор: Саво Кесер)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Лука

16.12.2015 08:14

Испаде сад како Агроимпеx има проблема са Владом,све су то иста багра. Влада је свесрдно продала конфисковани рибњак њима, па им послије пар година да да исуше национални резерват, а данас зарадјују од пољопривредних постицаја загадјујуци овај национални парк. Испаде овде агроимпеx зртва и сад своју кривици пребацује на Владу, а једнако су криви и ако не висе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

16.12.2015 20:36

УПРАВО ТАКО

Name

Јован

16.12.2015 20:23

Бардача је била огроман потенцијал за туризам, као јединствен примјер флоре и фауне, у равном и безличном лијевчу се крило овакво благо. Ови приватници, овај Агроимпеx заједно са владом је з задњих 5-6 година девастирао природне капацитете претворивси их у кукурузна поља тако направивши ругло од овог подручја. Треба да напоменем да је ово рамсарски резерват, проглашен од стране међународне организије за заститу биљног и зивотињског станиса у моцварним подруцјима. Води се спор око власниства над овим локалитетом, наравно Влада и управо ови приватници опстришу решење спора, а не покрецу питање реституције и враћања ових рибњака стварном власнику од чијих предака је отет 1945. !!! ДОКЛЕ ОВАКО!!

ОДГОВОРИТЕ