Srbac: Ribogojilišta u nemilosti Vlade

U Ribnjaku "Bardača" banjalučke firme „Agroinpeks“ u toku je jesenji izlov ribe u jezeru Rakitovac, površine 80 hektara, odakle će za vrijeme božićnog posta i slava biti isporučeno oko 50 tona ribe: šarana, amura, tolstolobika itd.

Republika Srpska 15.12.2015 | 18:02
Srbac: Ribogojilišta u nemilosti Vlade

Bardački ribari, koji imaju stogodišnju tradiciju tova ribe u 11 jezera površine 650 hektara, već nekoliko godina nalaze se u teškom položaju zbog neodgovornog odnosa Vlade Republike Srpske prema ovoj grani privređivanja, tvrdi direktor „Agroimpeksovog“ Ribnjaka Goran Krajcer.

„Ukinuti su nam podsticaji, dozvoljen je uvoz ribe sa svih strana, a sve je više malih "divljih" ribnjaka koji su bez ikakve kontrole“, kaže Krajcer i dodaje da su zbog ovih problema, ali i neriješenog pitanja sistema snabdjevanja ribnjaka vodom, proizvodne površine sa 650 smanjene na jedva 250 hektara.

Umjesto tova ribe, u čak sedam jezera prešlo se na proizvodnju kukuruza, koji se upotrebljava kao hrana za ribu i tov stoke na farmama „Agroimpeksa“. Ovdje kažu da je teško ostvariti pozitivno poslovanje bez podrške Vlade, pogotovo ako se zna da preduzeća koja se bave tovom ribe u Hrvatskoj imaju čak jednu marku podsticaja po kilogramu ribe.

Iz bardačkog ribnjaka, u kome se sedamdesetih godina prošlog vijeka proizvodilo i do hiljadu tona kvalitetne ribe, uglavnom šarana, amura i soma, osim nekadašnjeg jugoslovenskog tržišta, riba je plasirana i u više evropskih zemalja. Sada se u nelojalnoj konkurenciji isporučuje uglavnom na tržište banjalučke regije i nešto na područje Bijeljine.

O proširenju proizvodnje u ovom ribnjaku, koji je nekada prehranjivao stanovništvo Bardače, Bajinaca, Gaja, Dugog Polja, Glamočana, i ne razmišljaju, ukoliko Resorno ministarstvo, odnosno Vlada ne pokaže razumijevanje i uvede podsticaje za tov ribe, kao što je to u drugim zemljama.

(Autor: Savo Keser)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Luka

16.12.2015 08:14

Ispade sad kako Agroimpex ima problema sa Vladom,sve su to ista bagra. Vlada je svesrdno prodala konfiskovani ribnjak njima, pa im poslije par godina da da isuše nacionalni rezervat, a danas zaradjuju od poljoprivrednih posticaja zagadjujuci ovaj nacionalni park. Ispade ovde agroimpex zrtva i sad svoju krivici prebacuje na Vladu, a jednako su krivi i ako ne vise!!!

ODGOVORITE
Name

ДРАГАН

16.12.2015 20:36

УПРАВО ТАКО

Name

Jovan

16.12.2015 20:23

Bardača je bila ogroman potencijal za turizam, kao jedinstven primjer flore i faune, u ravnom i bezličnom lijevču se krilo ovakvo blago. Ovi privatnici, ovaj Agroimpex zajedno sa vladom je z zadnjih 5-6 godina devastirao prirodne kapacitete pretvorivsi ih u kukuruzna polja tako napravivši ruglo od ovog područja. Treba da napomenem da je ovo ramsarski rezervat, proglašen od strane međunarodne organizije za zastitu biljnog i zivotinjskog stanisa u mocvarnim podrucjima. Vodi se spor oko vlasnistva nad ovim lokalitetom, naravno Vlada i upravo ovi privatnici opstrišu rešenje spora, a ne pokrecu pitanje restitucije i vraćanja ovih ribnjaka stvarnom vlasniku od čijih predaka je otet 1945. !!! DOKLE OVAKO!!

ODGOVORITE