Комшић избацује из ДФ Суљагића и Бајровића

Предсједник Демократске фронте Жељко Комшић затражио је избацивање Емира Суљагића и Реуфа Бајровића из те странке, те оставку генералног секретара Сифета Поџића.

Босна и Херцеговина 15.12.2015 | 17:00
Комшић избацује из ДФ  Суљагића и Бајровића

У писму објављеном на званичној страници Демократске фронте, Комшић је објаснио своје разлоге за овакве потезе и одлуке.

Писмо вам доносимо у цијелости.

"Поштоване чланице и чланови ДФ-а,

у тренутку када ово писмо буде објављено и када га будете читали, почиње сједница Предсједништва ДФ-а.

На дневном реду сједнице је једна тачка – актуелна политичка ситуација у БиХ. Шта се све дешава у овом тренутку у БиХ, мање-више, свима вам је познато. Моја оцјена јесте да цијела БиХ, након завршетка рата, никада није била у тежој, како политичкој, тако и економској ситуацији! Првенствено мислим на потезе које повлачи актуелна власт у Републици Српској, а који се могу назвати не само подривањем институција БиХ, него подривањем цијеле државе и растакањем свега онога што на први поглед није видљиво, а често га знамо звати биће, душа, традиција, наш начин живота… и што заправо суштински држи Босну и Херцеговину на окупу више од хиљаду година! Не треба посебно да објашњавам како постојање ове земље никада, суштински није зависило о томе ко је власт, који и какав режим влада њоме и нама, људима који су живјели на овом комаду Европе, који сада живе и који ће живјети послије нас. Процеси који су сада отворени, по мом мишљењу наравно, јесу процеси који представљају наставк свега онога што није “довршено” у рату, наставк реализације ратних циљева и како сада ствари стоје, и ако се то не заустави, довешће управо до тога, мање - више успјешне реализације ратних циљева! Истини за вољу, неки од домаћих политичких фактора, али и међународних то виде као “процес успоставе политичке стабилности у БиХ”. За разлику од њих ја то видим, како сам већ рекао, као реализацију ратних циљева и процес “успоставе трајне нестабилности” не само БиХ него и цијеле регије.
О томе смо данас мислили расправљати", стоји у Комшићевом писму.

"Увијек постоји оно “проклето али”!

Али, водећи се оном народном “дабогда се собом забавили”, нама се десило, након Конгреса и избацивања ДФ-а са свих нивоа власти, управо то – забавили смо се собом! Главна тема свих расправа, бар по ономе што ја видим, јесте гласање Сифета Поџића за Николу Поплашена за члана Управног одбора Агенције за високо образовање БиХ. Морам рећи да је Поџић то урадио без мог или било чијег знања, као и то да чак ту чињеницу нисам сазнао од њега него од челника једне друге странке. Само он зна шта сам му изговорио након тога…! Наравно да је то неопростива политичка грешка. За неке друге странке, као СДА на примјер, није (јер и њихов један заступник је исто гласао као Поџић), али за нас ЈЕСТЕ! Не постоји начин да се то оправда, а претпостављам да це и Поџић имати прилику да каже зашто је то урадио. Јер оно што је навео након гласања није стварни разлог зашто је то учинио. Намјера је била да се то ријеши у редовној процедури, прописаној Статутом странке, али “пандорина кутија је отворена”! Успут речено, мада то уопће више није важно, наравно да Поплашен није изабран у неку од тих бесмислених комисија или одбора.

Још једно “проклето али”, АЛИ, то Поџићево гласање је само повод за тренутна дешавања у странци. Јер да није било тога, десило би се нешто друго и нашли бисмо се у истој ситуацији. Стварни повод јесте, како ја то видим, само амбиција, нажалост, нереализована амбиција неких људи и незадовољство позицијама у странци. Нема ту ничега више, осим тога! Никаквих светих принципа у које се многи куну, НИШТА! Када све разгрнеш само амбиција и незадовољство позицијама добијеним у странци!

Поштоване чланице и чланови ДФ-а,

моја је жеља, а прије свега обавеза, да ријешим ову ситуацију. И ја ћу је ријешити, уз реалну могућност да то буде и мој посљедњи потез у ДФ-у. Са оваквим односима у врху странке, мислим да нити ова странка нити ја нити било ко други једноставно нисмо потребни овој земљи!

Због свега што сам навео, мој приједлог Предсједништву ДФ-а бит ће – да Сифет Поџић поднесе оставку на мјесто генералног секретара због гласања за Николу Поплашена, те да се Емир Суљагић и Реуф Бајровић бришу из евиденције странке. У случају да Предсједништво ДФ-а не прихвати овај приједлог, ја тражим да се моје име брише из евиденције странке!

Дужан сам свакако свима вама објаснити разлоге за овај мој став.

У случају Сифета Поџића, мислим да сам све објаснио. У случају Суљагића и Бајровића ради се о сљедећем:

Већини вас је добро познато да сам ја био тај који је инситирао на томе да се и Суљагић и Бајровић нађу на свим позицијама, било као кандидати, било као државни функционери или чланови највиших органа странке. Истина, велика већина људи је била против тога, али ја сам на томе инсистирао, упорно и тврдоглаво. И наси обични чланови као и чланови органа странке су то прихватили. Чак, и они који су били изричито против тога, прихватили су и њих и чињеницу да ја на томе инсистирам, те их подржали. Тако је било код Суљагићеве кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, код Бајровићевог именовања за федералалног министра, код Суљагићевог именовања за замјеника државног министра, код избора и Суљагића и Бајровића за претходни сазив Предсједништва странке, као и за тренутни сазив Предсједништва ДФ-а. Све су то били моји приједлози и моја инситирања да они буду на тим позицијама. Већина вас зна да сам увијек стајао иза њих и у јавним иступима, на свакој сједници органа странке, као и у приватним разговорима. Као што већина вас зна да сам увијек, не само у њиховом случају стајао иза права, не само Суљагића и Бајровића, него свих људи у странци да јавно износе став који не само да се не мора слагати са мојим ставом него чак ни са ставом странке. Чак и када су такви ставови ишли на штету странке, бранио сам право људи да их слободно износе и да нико од њих не сноси санкцију било које врсте због тога. Никада нисам придавао важност разним “причама”, трачевима, полуистинама, чињеницама ко и када с ким сједи, шта прича ко са ким се дружи и шта на тим дружењима ради, ко је са ким у добрим односима а ко није и због чега. Никада ми није сметао одличан однос са појединцима из других странака, укључујући и Бајровићев и Суљагићев однос са челним људима СДП- а, или било које друге странке. Цијеним да су то људски односи и да је то сасвим нормално. Јер ја сам једном био у странци у којој си се морао правдати партијском шефу због чињенице да си се са неким видјео и морао си пренијети о чему сте разговарали. У ДФ-у тако није било, док се ја бар за нешто питам.

Дакле, сваки став, мишљење или било шта друго, изнесени јавно, без обзира какви су, мени лично никада нису сметали. И увијек сам, како рекох, бранио право људи да то раде.

Међутим, сплеткарења и монтирање лажи, те представљање лажи као истине, кроз медије и “сакривање” иза наводних “тачних” информација објављених у медијима, наручивање таквих “акција” од стране људи са којима бих ја требао да одлуцујем о битним стварима за ову земљу, од стране људи са којима бих ја требао да излазим пред народ ове земље и тражим повјерење, од стране људи за које бих ја све учинио, како за њих тако и за њихове породице, а и чинио сам све што је било у мојој моћи, и иза којих сам ја стајао са свим што имам, почевши од имена, од мог образа, помоћи било које врсте, једноставно неће проћи! Када дођем у овакве ситуације, ја сам спреман платити сваку цијену! И Бајровић и Суљагић, као уосталом и добар дио руковдства странке, знају шта је био мој став и шта сам ја учинио када смо доказали који је човјек учествовао у монтирању таквих ствари њима, и Бајровићу и Суљагићу. Моја је одлука била да таквима нема мјеста у странци! Без обзира о коме је ријеч и колико је урадио и био користан за странку, и без обзира у каквим је односима био лично са мном. Тако сам урадио тада, тако цу урадити и сада.

Дакле, с обзиром на то да ми је са више страна и од више неповезаних особа потврђено да је Емир Суљагић креатор и онај који је, користећи своје личне односе звао, тражио и добио пласман такве информације у медијима, а Бајровић учествовао у дијелу потврђивања исте, те у којој се износе лажи како је “шест чланова Предсједништва тражило Поџићеву оставку у случају Поплашен, а Комшић стао у његову заштиту”. Такођер, познато ми је, и потврђена ми је чињеница да је Реуф Бајровић, јос прије 20-ак дана тражио од неких угледних људи у Мостару и Херцеговини да се пише о овоме. Истина, томе нисам тада придавао неки значај. Међутим, сада видим да је ријеч о правој и оркестрираној кампањи.
С обзиром на то да се моје име спомиње, не у контексту информације базиране на лажи, а која се да провјерити кроз записник са претходне сједнице Предсједништва ДФ-а, него чињенице да ја штитим некога ко гласа за четничке војводе и да се у свему позива на неименоване изоре из врха ДФ-а, ја тражим од Предсједништва ДФ-а, а с обзиром на то да не постоји више ни најмања сумња о коме и чему се ради, да:

- Сифет Поџић поднесе оставку на мјесто генералног секретара и да се из евиденције чланства бришу Емир Суљагић и Реуф Бајровић, или да се моје име брише из евиденције чланства у ДФ-у!

Уколико Предсједништво ДФ-а није у стању или неће да донесе одлуку одмах, ово моје писмо се, такође, може третирати као мој неопозив захтјев за брисање мог имена из евиденције странке!

Тражим да ову одлуку донесе Предсједништво ДФ-а, без мог учешћа и присуства у раду истог и без мог утјецаја на одлуку коју ће донијети!

Поштоване чланице и чланови ДФ-а,

узео сам себи за право да вас чланице и чланове ДФ-а прво упознам са овим писмом прије него чланове Предсједништва ДФ-а. Ово писмо ће бити објављено прије почетка сједнице Предсједништва странке, вама на знање, а чланови Предсједништва ће са истим бити упознати тек на сједници. Разлог за то налази се у чињеници да сам ипак највише “дужан” вама, обичним чланицама и члановима ДФ-а, па тек онда свима другима.

Ово писмо и овај поступак, као што већ рекох, су моја жеља и моја обавеза да се разрјеши тренутна ситуација у врху странке. Ја друго рјешење не видим. Могуће је да оно постоји, али ја га не видим!

Тешки су дани пред овом земљом и ако ћу наставити да се борим за њу, желим да потпуно вјерујем људима са којима идем у ту борбу! Нажалост, то сада није случај! С поштовањем, Жељко Комшић", навео је Комшић у писму објављеном на званичној страници Демократске фронте.

(Н1)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Небтно

15.12.2015 16:13

Не знам коме је ово битно у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.

15.12.2015 16:30

Ако ти је небитно засто коментарисес

ОДГОВОРИТЕ
Name

а па,

15.12.2015 16:49

Њему је бас хитно, да казе да то није битно!!!

Name

нц

15.12.2015 17:01

Демократска фронта, у којој Зељко стално несто гундја и конта.

Name

драган

15.12.2015 16:52

Овај човијек заиста је пун мржње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

15.12.2015 17:42

Смесан си Зељкице,толико си се запезљао у својим глупостима и параноји да незнас висе ни ста прицас.Најсмесније ми је да су прво обавестени цланови д.ф.,па тек онда цл.предс.д.ф.

ОДГОВОРИТЕ