Хаг: Ново суђење Станишићу и Симатовићу

Бившем шефу ДБ Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу биће поново суђено у Хагу за злочине над несрбима у БиХ и Хрватској.

Србија 15.12.2015 | 15:35
Хаг: Ново суђење Станишићу и Симатовићу

Хашки трибунал није потврдио првостепену пресуду из 2013., којом су они ослобођени кривице по свим тачкама оптужнице за злочине од 1991. до 1995, већ је наложио ново суђење.

Тужилаштво Хашког трибунала жалило се 2013. на ослобађајућу пресуду и затражило да је апелационо вијеће у потпуности преиначи, и да обојицу оптужених прогласи кривим по свим тачкама оптужнице.

Бивши челници ДБ били су оптужени за ратне злочине почињене на подручју Хрватске и БиХ и за учествовање у удруженом злочиначком подухвату.

Оптужница их је теретила за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премјештања хрватског и муслиманског становништва.

Тужилаштво је тврдило да су злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата на чијем је челу био тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић.

Првостепеном пресудом утврђено је да су Станишић и Симатовић слали јединице специјалне намене СДБ-а, тзв. "црвене беретке", у Хрватску и БиХ али су обојица ослобођени јер није доказано да су јединице слали с намјером да се почине злочини.

Према мишљењу првостепеног већа није доказана ни њихова намјера учествовања у удруженом злочиначком подухвату.

Суд је Станишићу и Симатовићу, који су на привременој слободи до изрицања пресуде, наложио повратак у притвор у Схевенингену.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

15.12.2015 14:57

Не вреди Срби су а то Хаг не мозе да прогута.Да су Хрвати или муслимани нема проблема,неби их нико ни звао.И јос кад видим да наси политичари приме и причају са оним Брамерцом,а ово је све његово масло.

ОДГОВОРИТЕ