Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Bivšem šefu DB Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću biće ponovo suđeno u Hagu za zločine nad nesrbima u BiH i Hrvatskoj.

Srbija 15.12.2015 | 15:35
Hag: Novo suđenje Stanišiću i Simatoviću

Haški tribunal nije potvrdio prvostepenu presudu iz 2013., kojom su oni oslobođeni krivice po svim tačkama optužnice za zločine od 1991. do 1995, već je naložio novo suđenje.

Tužilaštvo Haškog tribunala žalilo se 2013. na oslobađajuću presudu i zatražilo da je apelaciono vijeće u potpunosti preinači, i da obojicu optuženih proglasi krivim po svim tačkama optužnice.

Bivši čelnici DB bili su optuženi za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Optužnica ih je teretila za zločine progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Tužilaštvo je tvrdilo da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da su Stanišić i Simatović slali jedinice specijalne namene SDB-a, tzv. "crvene beretke", u Hrvatsku i BiH ali su obojica oslobođeni jer nije dokazano da su jedinice slali s namjerom da se počine zločini.

Prema mišljenju prvostepenog veća nije dokazana ni njihova namjera učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Sheveningenu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

15.12.2015 14:57

Ne vredi Srbi su a to Hag ne moze da proguta.Da su Hrvati ili muslimani nema problema,nebi ih niko ni zvao.I jos kad vidim da nasi političari prime i pričaju sa onim Bramercom,a ovo je sve njegovo maslo.

ODGOVORITE