Годишње се из БиХ изнесе 20 мил. долара

Глобал Финанциал Интегритy (ГФИ) објавио је попис земаља из којих се илегално стечени новац износи у друге земље свијета.

Босна и Херцеговина 15.12.2015 | 08:54
Годишње се из БиХ изнесе 20 мил. долара

Према том попису, БиХ је на самом дну и у односу на Србију и Хрватску, из којих се илегално изнесе 4 односно 3,5 милијарди, из ње се изнесе 20 милиона долара годишње, пише Вечерњи лист БиХ.

Због тих података, Србија односно Хрватска су 35. и 40. док је БиХ од 149 земаља 136., док су прва два мјеста резервисана за Кину и Русију одакле се изнесе 140 односно 105 милијарди долара зарађених разним илегалним активностима.

Посљедњи подаци су изненађујуће добри за БиХ с обзиром на то да се од 2004. до 2013., колико захвата ово истраживање, само у двије године илегално износио новац.

Извјештај ГФИ-ја, за разлику од неких ранијих, даје прецизније податке о илегалним токовима новца, а подаци су добијени напредном анализом биланса плаћања и података о међународној трговини, које објављује Међународни монетарни фонд.

Што се БиХ тиче, 2005. Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) формирала је финансијско-обавјештајно одјељење које се бави спречавањем прања новца и тим чином је почела системска борба против прања новца. Ипак, није да нема покушаја незаконитог изношења новца. Око 50 особа је само ове године ухваћено у покушају незаконитог преношења новца преко државне границе.

Оне који желе радити на тај начин, мучи чињеница да без потврде није могуће изнијети више од 10 хиљада КМ, већ за то мора постојати одобрење Министарства финансија, зависно од ентитета, што је боље уређено него у неким јачим европским државама.

"У случају да се код особе пронађе износ који је већи од допуштеног, а да тај новац није пријављен царинској служби, против те особе слиједи прекршајни поступак. Рјешавање прекршајних поступака у надлежности судова. С обзиром на то да је ријеч о ентитетским прописима, различите су заштитне мјере.

У Републици Српској је могуће изрећи заштитну мјеру привременог одузимања новца до коначног рјешења поступка пред судом, док у ФБиХ није могуће изрећи заштитну мјеру одузимања новца", рекао је раније Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ. Посљедњи бројеви, колико год нереално звучили, показатељ су како контрола новца у БиХ ипак постоји.

Извор: Вечерњи.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кум

15.12.2015 08:03

Изнесе се 20 милиона, а кума ухватише са биједних 500 хиљада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

15.12.2015 08:06

20 милиона годишње по глави посланика у парламенту и скупштини, који су у владајућој коалицији. За то вријеме "опозицији" је дозвољено изношење до 14 милиона (без ПДВ-а).

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоби

15.12.2015 10:08

Рацунате ли бакирове вреце злата???

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

15.12.2015 10:22

Гдје су на власти Милорад Додик, Марко Павић и Петар Дјокић, те остатак СНСДа, ДНСа и СПа, ту владају корупција, негативна селекција и организовани криминал.

ОДГОВОРИТЕ