Трик који ће вам помоћи да учите брже

На другој години факултета мало ко је знао за Рицхарда Феyнмана, студента физике са Универзитета Принцетон, а тада умјесто дотадашњег писменог начина полагања, Фаyнман је морао и усмено излазити на испите.

Свијет 15.12.2015 | 07:37
Трик који ће вам помоћи да учите брже

"Аура коју је имао око себе била је стриктно локална, и није уопште био свјетски познат", описао га је Јамес Глеицк, касније човјек који је написао Фаyнманову биографију, у којој је рекао да су моменти усмених испита заправо били кључни моменат у његовој каријери.

Феyнман се озбиљно спремао за испите. Дошао би на кампус, пронашао мјесто гдје ће бити сам, а потом би отворио потпуно нову биљежницу.

Прву цртицу коју је себи писао о предмету који треба полагати била је: Све ствари које не знам. На такав начин, почињао је организацију свог знања.

Седмицама је раслојавао појмове, и поново их састављао те уклапао у цјелину коју учи. Трудио се да спозна есенцију свега онога што треба да научи.

"Код њега је била кључна само једна ствар - жеља да научи оно што не зна", пише Глеицк. Фаyнманова биљежница се стално пунила, а сразмјерно подацима записаној у њој - растао је и Фаyнманов ум.

"Учење је тежак процес, који захтјева доста дубинског истраживања. Посвећивање методи 'биљежнице', увијек имате задатак испред себе, али самим тим ваше знање се повећава. Мотивацију треба држати на нивоу попуњавања страница биљежнице стварима које не знате", преноси Бусинесс Инсидер.

Идеја је једноставна: Своје знање и незнање преведите у конкретну форму, и вјероватно ће вам требати мање менталне енергије да научите оно што не знате. С друге стране, метода 'биљежница' увијек оставља простора да откријете сопствени потенцијал.

На крају, када попуните биљежницу, имаћете и конкретан материјал и упијено знање на које можете бити поносни.

За оне слабије упућене, Рицхард Феyнман је амерички физичар познат по радовима на пољу квантне механике и интегралне формулације, те теорији квантне електродинамике.

Сматра се једним од најутицајнијих људи 20. вијека, а учествовао је и у развоју атомске бомбе. За рад на пољу квантне електродинамике освојио је и Нобелову награду за физику 1965. године.

Такође је познат по многим авантурама, описаним у књигама Сурелy Yоу'ре Јокинг, Мр. Феyнман!, Wхат До Yоу Царе Wхат Отхер Пеопле Тхинк? и Тува ор Буст!. Рицхард Феyнман је био у многим стварима ексцентрик и слободни дух.

Умро је 15. фебруара 1988. године.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тхе ман

15.12.2015 16:03

Цуо сам за дотицног господина. Имао сам срецу да уцим и спремам испите из његових књига у којим користи ефектне методе мапирања знања. Зато сам данас незапослен.

ОДГОВОРИТЕ