Србија је мала! Црвена звезда јуриша на Пепов Бајерн и Кројфов Ајакс!

А можда и на европски рекорд! Шта све првотимцима клуба са Маракане стоји на путу ка уласку у историју.

Фудбал 16.12.2015 | 22:45
Србија је мала! Црвена звезда јуриша на Пепов Бајерн и Кројфов Ајакс!

Србија је освојена и постала је тесна, серији Црвене звезде је сада граница само Европа по броју узасоптних првенствених победа у једној сезони. Првотимци клуба са Маракане су претходног викенда оборили национални рекорд по броју узастопних победа у домаћем шампионату у једној сезони пошто су 18. победом заредом срушили рекорд генерације коју је предводио Славољуб Муслин.

Рекорд је сада у власништву Грујића и дружине, може да се поправи и да се постави као домаћи задатак неким будућим поколењима у српском фудбалу, али далеко од тога да црвено-бели немају мотива да наставе тријумфалну серију. Додуше, Муслинов тим и даље има најдужу серију у историји српског фудбала са 23 везане победе од марта до септембра 2000. године.

Следећи циљ је да се овај низ што дубље уцрта у алманахе европског клупског фудбала. Звезда није далеко од тога, 18 победа у низу су огроман подухват и ко зна када ће се опет указати шанса да надмаше неке славне европске генерације, а можда чак и нападне европски рекорд!

Са 29 узастопних победа у националном првенству, Бенфика је рекордер европског фудбала. Чувена генерација лисабонских Орлова са Еузебијом и друговима је до тог низа дошла у два различита шампионата. Почела је са шест везаних тријумфа на крају сезоне 1971/72, на које се надовезао низ од 23 победе у следећој сезони.

Иза Бенфике је загребачки Динамо и генерација Модрића, Ћорлуке, Едуарда која је серију од 28 победа започела 8. новембра 2006. године, а завршила је 23. септембра следеће године.

На трећем месту је она дивна Селтикова генерација из сезоне 2003/04, са Мартином О'Нилом на клупи и Ларсоном, Хартсоном, Ленонон, Сатоном на терену која је те године дошла и до финала Купа УЕФА. И то је рекорд првенствених победа у једној сезони. Исти број узастопних победа је остварио Партизани из Тиране 1951. године, али многе сумње стоје изнад овог низа и јавна је тајна да се уз помоћ притиска из војног врха овај клуб служио и неким нечасним радњама у шампионској трци са Динамом коју је изгубио на крају. Довољно је рећи да је 19-годишњи Рефик Решма те сезоне постигао 59 голова у 23 меча!

Потом долази низ Шахтјора из Доњецка који се такође „протегао“ у две сезоне. Затим серија Малмеа из 1949. и 1950. године која се такође раширила у два различита шампионата и поменути Муслинов низ. Чувена генерација ПСВ Ајндховена која је под командном палицом Гуса Хидинка покорила Европу имала је 22 узастопне победе.

И потом следе две чувене генерације које би Звездин актуелни тим могао да сустигне већ у среду евентуалном победом у Ивањици. Реч је о епохалној генерацији Јохана Кројфа у Ајаксу која је током две сезоне анаизала 19 победа, али и недавној генерацији Бајерна под вођством Пепа Гвардиоле која је у сезони 2013/14. остварила исти број узастопних победа. Ако победи у Ивањици, Звезда ће се изједначити са те две генерације које су у историји фудбала уписане као једне од најбољих.

Звезда је тренутно изједначена са низом владара исландског фудбала Хафнарфјордуром, који је такође имао 18 победа заредом. Али у две различлите сезоне. Поред Муслинове генерације, иза актуелног тима Црвене звезде су остале и серије Мурињовог Интера (17 поебда), Гвардиолине Барселоне (16), Муњозовог Реала (15)...

Иначе, постоје још два низа која нису призната. Спарта из Прага је по неким наводима између 1920. и 1923. године нанизала чак 51 победу у домаћем првенству, али не постоје ваљани докази да се тај рекорд призна. Постоји и низ Динамо Дрездена када је овај клуб победио сваку од 23 утакмице у првенству нациситичке Немачке 1942/43, али се из објективних разлога тај резултат не признаје јер и није имао много везе са спортом.

Са титулом која је практично у џепу и у недостатку праве конкуренције, пред актуелном генерацијом Црвене звезде се као једини мотив поставља амбиција да серија траје што дуже и да буде што боље рангирана у историјским књигама европског фудбала. Прва препрека је Ивањица. Онда иде зимска пауза, пролеће креће против Младости из Лучана на Маракани, а онда вероватно и највећи испит за ову тријумфално серију - гостовање Партизану!

Ако Звезда и после одласка у Хумску буде у серији победа, онда ни европски рекорд није далеко...

Коментари / 0

Оставите коментар