Srbija je mala! Crvena zvezda juriša na Pepov Bajern i Krojfov Ajaks!

A možda i na evropski rekord! Šta sve prvotimcima kluba sa Marakane stoji na putu ka ulasku u istoriju.

Fudbal 16.12.2015 | 22:45
Srbija je mala! Crvena zvezda juriša na Pepov Bajern i Krojfov Ajaks!

Srbija je osvojena i postala je tesna, seriji Crvene zvezde je sada granica samo Evropa po broju uzasoptnih prvenstvenih pobeda u jednoj sezoni. Prvotimci kluba sa Marakane su prethodnog vikenda oborili nacionalni rekord po broju uzastopnih pobeda u domaćem šampionatu u jednoj sezoni pošto su 18. pobedom zaredom srušili rekord generacije koju je predvodio Slavoljub Muslin.

Rekord je sada u vlasništvu Grujića i družine, može da se popravi i da se postavi kao domaći zadatak nekim budućim pokolenjima u srpskom fudbalu, ali daleko od toga da crveno-beli nemaju motiva da nastave trijumfalnu seriju. Doduše, Muslinov tim i dalje ima najdužu seriju u istoriji srpskog fudbala sa 23 vezane pobede od marta do septembra 2000. godine.

Sledeći cilj je da se ovaj niz što dublje ucrta u almanahe evropskog klupskog fudbala. Zvezda nije daleko od toga, 18 pobeda u nizu su ogroman poduhvat i ko zna kada će se opet ukazati šansa da nadmaše neke slavne evropske generacije, a možda čak i napadne evropski rekord!

Sa 29 uzastopnih pobeda u nacionalnom prvenstvu, Benfika je rekorder evropskog fudbala. Čuvena generacija lisabonskih Orlova sa Euzebijom i drugovima je do tog niza došla u dva različita šampionata. Počela je sa šest vezanih trijumfa na kraju sezone 1971/72, na koje se nadovezao niz od 23 pobede u sledećoj sezoni.

Iza Benfike je zagrebački Dinamo i generacija Modrića, Ćorluke, Eduarda koja je seriju od 28 pobeda započela 8. novembra 2006. godine, a završila je 23. septembra sledeće godine.

Na trećem mestu je ona divna Seltikova generacija iz sezone 2003/04, sa Martinom O'Nilom na klupi i Larsonom, Hartsonom, Lenonon, Satonom na terenu koja je te godine došla i do finala Kupa UEFA. I to je rekord prvenstvenih pobeda u jednoj sezoni. Isti broj uzastopnih pobeda je ostvario Partizani iz Tirane 1951. godine, ali mnoge sumnje stoje iznad ovog niza i javna je tajna da se uz pomoć pritiska iz vojnog vrha ovaj klub služio i nekim nečasnim radnjama u šampionskoj trci sa Dinamom koju je izgubio na kraju. Dovoljno je reći da je 19-godišnji Refik Rešma te sezone postigao 59 golova u 23 meča!

Potom dolazi niz Šahtjora iz Donjecka koji se takođe „protegao“ u dve sezone. Zatim serija Malmea iz 1949. i 1950. godine koja se takođe raširila u dva različita šampionata i pomenuti Muslinov niz. Čuvena generacija PSV Ajndhovena koja je pod komandnom palicom Gusa Hidinka pokorila Evropu imala je 22 uzastopne pobede.

I potom slede dve čuvene generacije koje bi Zvezdin aktuelni tim mogao da sustigne već u sredu eventualnom pobedom u Ivanjici. Reč je o epohalnoj generaciji Johana Krojfa u Ajaksu koja je tokom dve sezone anaizala 19 pobeda, ali i nedavnoj generaciji Bajerna pod vođstvom Pepa Gvardiole koja je u sezoni 2013/14. ostvarila isti broj uzastopnih pobeda. Ako pobedi u Ivanjici, Zvezda će se izjednačiti sa te dve generacije koje su u istoriji fudbala upisane kao jedne od najboljih.

Zvezda je trenutno izjednačena sa nizom vladara islandskog fudbala Hafnarfjordurom, koji je takođe imao 18 pobeda zaredom. Ali u dve različlite sezone. Pored Muslinove generacije, iza aktuelnog tima Crvene zvezde su ostale i serije Murinjovog Intera (17 poebda), Gvardioline Barselone (16), Munjozovog Reala (15)...

Inače, postoje još dva niza koja nisu priznata. Sparta iz Praga je po nekim navodima između 1920. i 1923. godine nanizala čak 51 pobedu u domaćem prvenstvu, ali ne postoje valjani dokazi da se taj rekord prizna. Postoji i niz Dinamo Drezdena kada je ovaj klub pobedio svaku od 23 utakmice u prvenstvu nacisitičke Nemačke 1942/43, ali se iz objektivnih razloga taj rezultat ne priznaje jer i nije imao mnogo veze sa sportom.

Sa titulom koja je praktično u džepu i u nedostatku prave konkurencije, pred aktuelnom generacijom Crvene zvezde se kao jedini motiv postavlja ambicija da serija traje što duže i da bude što bolje rangirana u istorijskim knjigama evropskog fudbala. Prva prepreka je Ivanjica. Onda ide zimska pauza, proleće kreće protiv Mladosti iz Lučana na Marakani, a onda verovatno i najveći ispit za ovu trijumfalno seriju - gostovanje Partizanu!

Ako Zvezda i posle odlaska u Humsku bude u seriji pobeda, onda ni evropski rekord nije daleko...

Komentari / 0

Ostavite komentar