Анализа: Да ли ћете дозволити да ватерполо пропадне?!

Финансијско стање у српском ватерполу је, благо речено, катастрофално. Партизан некако преживљава, а Владимир Вујасиновић каже: "Треба нам 300.000 евра да прегурамо... Будућност српског ватерпола није светла". Партизан укинуо припреме!

Остали спортови 15.12.2015 | 23:40
Анализа: Да ли ћете дозволити да ватерполо пропадне?!

Право је чудо како клупски ватерполо у Србији још постоји и егзистира.

Све је на плећима групе ентузијаста, који одржавају привид да овај трофејни (најтрофејнији!) спорт у Србији и даље постоји. Ватерполо клуб Партизан, перјаница ватерпола на овом простору, седмоструки шампион Европе, представља Србију у Лиги шампиона.

Како? То знају само тренер Владимир Вујасиновић, млади тим и чланови руководства клуба са Бањице.

Стање у Партизану је парадигма целокупног стања у српском клупском ватерполу, а када прочитате колико је новца потребно за, какво-такво, нормално функционисање клуба, запитаћете се: "Па, да ли је могуће!?".

Наравно да је могуће, јер је овде све могуће!

Пред утакмицу Лиге шампиона против екипе ОСЦ из Будимпеште, Вујасиновић је још једном покушао својом изјавом да размрда оне који у овој земљи имају моћ да одлучују и они који има новца. Наравно да спорт није приоритет, има и акутнијих проблема, али је спорт, као и култура, изузетно важан за државу, за стање духа и свести и за имиџ државе у свету.

Уосталом, довољно је погледати само осмехе грађана Србије када неки спортиста или спортски тим забележи успех на међународном плану.

Ево шта је рекао Вујасиновић:

"Партизан је увек био база домаћег ватерпола и одржао је српски ватерполо после распада Југославије и растанка са Црном Гором. Али, људи на позицијама то не могу или неће да схвате...".

Колико је новца потребно за клуб?

Одговор: За нормално функционисање клубу би требало 300.000 евра годишње.

У међувремену, клуб је био приморан чак и да укине одлазак тима на припреме!

"Тих 300.000 евра би омогућило нормалну ситуацију, топлу воду у базену, да платимо путовања и одласке на припреме, што смо сада укинули".

Будућност?

"Лако је предвидети шта ће бити наредне године. Не може да се заустави пад, може да буде само горе. Ми смо сад увели млади тим, а следеће сезоне нећемо моћи то да урадимо јер се сужава простор. Тешко ће нешто да се промени ако се овако настави. Изгубићемо клубове и базе. На ивици смо опстанка, али престали смо да причамо о томе јер нема ко да чује", рекао је Вујасиновић.

Ове речи имају још већу тежину када долазе из уста једног од најбољих српских спортиста свих времена, човека који је одбијао иностране понуде само да би своје огромно знање пренео на оне који долазе и који је велики ентузијаста, човек за пример.

Да ли има некога да га чује?

Што се тиче спортског аспекта, односно утакмице са мађарским тимом, Партизан ће, као и увек ићи на победу, односно улази у утакмицу са жељом да изненади противника, чији је тим састављен од потенцијалних репрезентативаца Мађарске.

"То је за нас последња утакмица у овом делу сезоне. Освојили смо Куп, добро играмо у Јадранској лиги, четврти смо на табели, што нам је и циљ, како бисмо се пласирали на завршни турнир. Против ОСЦ-а ћемо тражити своје шансе. Неће бити лако и морамо да одиграмо једну од најбољих утакмица сезоне како бисмо се супротставили и изненадили их", рекао је Вујасиновић новинарима.

Партизан неће бити комплетан. Повређен је Стефан Вицо, а Никола Јакшић и Немања Радојевић су под знаком питања због болести.

Партизан ће у среду у 20.00 на Бањици играти против ОСЦ-а у четвртом колу Групе Б Лиге шампиона. Црно-бели су до сада забележили једну победу (над Галатасарајем), док мадјарски тим има све поразе.

Коментари / 0

Оставите коментар