Србија отворила прва поглавља за чланство

Србија је вечерас отворила прва поглавља у преговорима са Европском унијом чиме је суштински отпочео процес усклађивања са стандардима и нормама европске заједнице, јавља дописник РТС. Међувладина конференција у Бриселу почела око 19 сати у згради Европског савета у Бриселу.

Србија 14.12.2015 | 20:30
Србија отворила прва поглавља за чланство

Међувладину конференцију Србија–ЕУ отварају министар спољних послова Луксембурга, земље која тренутно председава Унији, Жан Аселборн и премијер Србије Александар Вучић.

Конференцији, на којој ће бити отворено Поглавље 32, које се тиче финансијске контроле, и Поглавље 35, посвећено нормализацији односа Београда и Приштине, присуствују и европски комесар Јоханес Хан, као и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар финансија Душан Вујовић и шефица преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић.

Након уводних обраћања, на Међувладиној конференцији, званичници ЕУ ће представити своје преговарачке позиције за поглавља 32 и 35, затим ће и Србија изнети свој став, а потом ће уследити завршне речи.

Према оценама европских званичника, Међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је реч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима били су пресудни за корак који ће данас бити начињен.

После Међувладине конференције биће одржана конференција за новинаре на којој ће говорити премијер Вучић, Аселборн и Хан.

Вучић је новинарима у Бриселу пред почетак конференције рекао да Србија од данас разуме да ће бити део Европске уније, а на нама је да својим радом, марљивошћу и енергијом одредимо време уласка у ЕУ.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Логика...

14.12.2015 22:06

Изгледа да це Србија и БиХ једина уци у Европу преко ЗИЛЕТ зице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

15.12.2015 06:26

Уци це када?????????????????????????????????????? НИКАДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

15.12.2015 07:25

Ух ста це сада реци путко нема помоци и пара из москве а јесте га дизали у небеса на Косову Путко помози и.т.д

ОДГОВОРИТЕ