Srbija otvorila prva poglavlja za članstvo

Srbija je večeras otvorila prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom čime je suštinski otpočeo proces usklađivanja sa standardima i normama evropske zajednice, javlja dopisnik RTS. Međuvladina konferencija u Briselu počela oko 19 sati u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Srbija 14.12.2015 | 20:30
Srbija otvorila prva poglavlja za članstvo

Međuvladinu konferenciju Srbija–EU otvaraju ministar spoljnih poslova Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Uniji, Žan Aselborn i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, kao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević.

Nakon uvodnih obraćanja, na Međuvladinoj konferenciji, zvaničnici EU će predstaviti svoje pregovaračke pozicije za poglavlja 32 i 35, zatim će i Srbija izneti svoj stav, a potom će uslediti završne reči.

Prema ocenama evropskih zvaničnika, Međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili su presudni za korak koji će danas biti načinjen.

Posle Međuvladine konferencije biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti premijer Vučić, Aselborn i Han.

Vučić je novinarima u Briselu pred početak konferencije rekao da Srbija od danas razume da će biti deo Evropske unije, a na nama je da svojim radom, marljivošću i energijom odredimo vreme ulaska u EU.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Logika...

14.12.2015 22:06

Izgleda da ce Srbija i BiH jedina uci u Evropu preko ZILET zice...

ODGOVORITE
Name

realnost

15.12.2015 06:26

Uci ce kada?????????????????????????????????????? NIKADA

ODGOVORITE
Name

Ante

15.12.2015 07:25

Uh sta ce sada reci putko nema pomoci i para iz moskve a jeste ga dizali u nebesa na Kosovu Putko pomozi i.t.d

ODGOVORITE