Спор Ц. Горе и Приштине: Међу „цртају” у САД-у

Ако буде грешке у демаркацији границе Црне Горе и јужне српске покрајине, реаговаће велике силе. Косовски премијер Иса Мустафа најавио да ће позвати Сједињене Државе и ЕУ да реше питање.

Регион 14.12.2015 | 19:30
Спор Ц. Горе и Приштине: Међу „цртају” у САД-у

Одговор Мила Ђукановића како је спреман на ревизију граница са тзв. државом Косово представља својеврстан вид националне капитулације и понижења чији ће епилог бити поклањање црногорске територије.

Ово је изјавио Милан Кнежевић, лидер Демократске народне партије, дан након што је из Приштине косовски премијер Иса Мустафа поручио да ће они, у случају да је направљена грешка у демаркацији границе између Црне Горе и јужне српске покрајине Косова и Метохије, позвати Америку и Европску унију да то питање реше.

У реаговању Владе Црне Горе речено је да је то искључиво "унутрашњи проблем тзв. Косова", док у ДНП не могу да се помире са таквим ставом.

Ако је ово њихова унутрашња ствар тзв. Косова, поставља се питање зашто је онда Мило Ђукановић спреман да преговара, или је премијер само несвесно признао да је Црна Гора одавно постала унутрашња ствар косовских Албанаца, пита Кнежевић.

Ову причу "замутила" је крајем фебруара посланица Демократског савеза тзв. Косова Беса Гаџери, наводећи да је Црна Гора ушла 40 километара на територију самопроглашеног Косова и да су због тога грађани Дечана и Пећи спречени да користе своју имовину на том граничном појасу. Она је од власти у Приштини затражила да врати ту територију "матици".

Пре четири године Подгорица и Приштина започеле су консултације о потписивању споразума о демаркацији 79 километара дуге границе, али је тај посао дуго трајао, а разлог што косовска страна није била начисто коме припадају Кула и Чакор!?

Ради се о простору који је шумовит и богат пашњацима, али и катунима. Међутим, проблем се појавио неколико месеци након НАТО бомбардовања СРЈ 1999, када су припадници Кфора срушили пут на Чакору, од Мурине према Пећи, и на неколико места поставили пирамиде које су за снаге међународне заједнице биле границе разграничења Црне Горе и Косова и Метохије.

Тај посао је изведен на штету Црне Горе, јер су пирамиде постављене на 850 метара унутар њене територије! Нервоза на међи је прокључала 2009. године, када су у околини Рожаја на путу за Пећ, косметски Албанци уништили и уклонили обележја државе Црне Горе. Они су данима протестовали тврдећи да око хиљаду хектара земљишта на подручју планине Жљеб, између Рожаја и Пећи, припада Космету.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ранко75

17.12.2015 09:40

Сада ће Милу Ђукановићу доћи "непристрасне" судије из САД-а и ЕУ, да поставе границе па ће му пола Црне Горе припојити Косову. Па и нека ће доста им се улизивао

ОДГОВОРИТЕ