Социјализам у Британији: Ролс-Ројс иде држави

Британија ће размотрити национализацију дела пословања Ролс-Ројса који се односи на производњу мотора за нуклеарне подморнице, у случају да се тешкоће у тој компанији погоршају, пише Фајненшел тајмс (ФТ).

Свијет 14.12.2015 | 17:20
Социјализам у Британији: Ролс-Ројс иде држави

Влада у Лондону такође би могла да одлучи да споји део или целокупно пословање Ролс-Ројса са највећом британском компанијом из одбрамбеног сектора, БАЕ системс, наводи ФТ.

"Ролс-Ројс" је тема спекулација о преузимању откако су његове акције у протеклих годину дана изгубиле 30 одсто вредности након што је компанија изнела низ упозорења о паду профита због слабих резултата у области производње бродских мотора и проблема у сервисирању старијих авио-мотора.

Британска влада држи такозвани "златни удео" (златну деоницу) у Ролс-Ројсу што значи да је за одређене одлуке у компанији потребна њена сагласност, док је инострано власништво у фирми ограничено на 15 одсто деоница према прописима договореним 1987, када је компанија приватизована.

Ролс-Ројс је заједно са БАЕ системс-ом извођач радова у оквиру плана замене флоте коју чине четири старе британске подморнице. Очекује се да ће замена старих подморница новим коштати око 31 милијарду фунти (42,8 милијарди евра) и то је једна од највећих инвестиција британске владе.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

инжењер

14.12.2015 18:28

И у Француској имате државне фирме, и у Њемачкој али код нас не може јер су нас преузели политичари лопови. Овај народ је наопако насадјен и ту лијека нема. Док је држава силом могла држати овај народ под контролом, некако се и могло а сад како је Америка овдје "упалила свјетло" не може никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјевало се

15.12.2015 05:11

Америка и Енглеска бице земља пролетерска

ОДГОВОРИТЕ