Socijalizam u Britaniji: Rols-Rojs ide državi

Britanija će razmotriti nacionalizaciju dela poslovanja Rols-Rojsa koji se odnosi na proizvodnju motora za nuklearne podmornice, u slučaju da se teškoće u toj kompaniji pogoršaju, piše Fajnenšel tajms (FT).

Svijet 14.12.2015 | 17:20
Socijalizam u Britaniji: Rols-Rojs ide državi

Vlada u Londonu takođe bi mogla da odluči da spoji deo ili celokupno poslovanje Rols-Rojsa sa najvećom britanskom kompanijom iz odbrambenog sektora, BAE sistems, navodi FT.

"Rols-Rojs" je tema spekulacija o preuzimanju otkako su njegove akcije u proteklih godinu dana izgubile 30 odsto vrednosti nakon što je kompanija iznela niz upozorenja o padu profita zbog slabih rezultata u oblasti proizvodnje brodskih motora i problema u servisiranju starijih avio-motora.

Britanska vlada drži takozvani "zlatni udeo" (zlatnu deonicu) u Rols-Rojsu što znači da je za određene odluke u kompaniji potrebna njena saglasnost, dok je inostrano vlasništvo u firmi ograničeno na 15 odsto deonica prema propisima dogovorenim 1987, kada je kompanija privatizovana.

Rols-Rojs je zajedno sa BAE sistems-om izvođač radova u okviru plana zamene flote koju čine četiri stare britanske podmornice. Očekuje se da će zamena starih podmornica novim koštati oko 31 milijardu funti (42,8 milijardi evra) i to je jedna od najvećih investicija britanske vlade.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

inženjer

14.12.2015 18:28

I u Francuskoj imate državne firme, i u Njemačkoj ali kod nas ne može jer su nas preuzeli političari lopovi. Ovaj narod je naopako nasadjen i tu lijeka nema. Dok je država silom mogla držati ovaj narod pod kontrolom, nekako se i moglo a sad kako je Amerika ovdje "upalila svjetlo" ne može nikako.

ODGOVORITE
Name

Pjevalo se

15.12.2015 05:11

Amerika i Engleska bice zemlja proleterska

ODGOVORITE