Поруке и граматика

Они који СМС поруке пишу потпуно граматички правилно, са комплетном интерпункцијом, ризикују да саговорник помисли да су неискрени. Важнија је употреба смајлија.

Занимљивости 14.12.2015 | 18:00
Поруке и граматика

Заборавите граматику у СМС порукама ако желите да вас људи доживе као искреног саговорника. Граматичко правило каже да се реченица завршава интерпункцијским знаком. Али ако тако куцате СМС поруке, ризикујете да саговорник помисли да сте неискрени.

Управо то је закључак истраживања Универзитета у Бингхамтону спроведеног на студентима који су читали поруке на екрану и папиру. Порука је гласила: "Имам карту вишка. Да ли желиш да дођеш?" Одговори су били да, наравно, важи, с тим што је половина писана са тачком, а друга без. Они који су писани без тачке касније су оцењени као искренији и спонтанији. Раније истраживање на сличну тему показало је да су узвичници бољи избор него тачке.

Научнике не изненађује овај резултат. У директној комуникацији ослањамо се не само на садржај изреченог, већ и на тон, гестове и мимику саговорника. Све то недостаје у порукама, па су зато важни смајлији, а како се сад показало, и други знаци, попут интерпункцијских.

Новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Писмена

15.12.2015 08:58

Овај савет треба оставити онима који саветују! Ништа горе од неписмености, па и неписмене поруке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

15.12.2015 13:23

Таман посла, када неко пошаље неписмену поруку, згрчи ми се желудац! Каква лоша пропаганда!Клинци су довољно неписмени, још треба да их подстичемо на то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

15.12.2015 17:21

Ово је још један од видова тровања наше омладине. Обзиром да су мобилни телефони заузели превише мјеста у свакодневици, кроз њих и интернетски начин комуникације ми заправо прогресивно грабимо уназад што се тиче писмености, а то свакако има огроман утицај на нашу општу културу. Кад ми је прије неки дан млађа кћерка рекла у жаргону "ОМГ", (вјероватно ох, мy гоод)замало није добила по гузи. Ми, родитељи, морамо контролисати нашу дјецу каквим то језиком говоре и којим писмом треба да пишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цесто се питам

20.12.2015 18:22

Ко су бре ти "струцњаци" који пропагирају само глупости?Ста зеле својим "саветима" да постигну? Сто би рекао хер Зика у оном филму,"све мој до мојега".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

19.01.2021 19:22

Историја се стално понавља,..старији УВИЈЕК мисле да је 'прије било боље',. у томе се не разликују ни ове НСЈновије генерације.. .. а сто се тице 'граматике' и 'комуницирања',.. старе генерације су заговорници да се 'постује' граматика,.. а 90% њих нити знају (властити) језик,.. нити граматику,.. па се НЕ РАЗУМИЈУ,.. цак ни са првим комсијама (због тога и 'вјековни ратови'на насим просторима),.. а младји пису (за њих) разумљивим језиком,.. и мозда ТО (разумјевање) да спаси да не буде висе ратова на насем 'говорном подруцју'... .. и јос несто,... "СВАКА СЛЕДЕЦА ГЕНЕРАЦИЈА ЈЕ БОЉА (у свему) ОД ПРЕДХОДНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ...

ОДГОВОРИТЕ