Poruke i gramatika

Oni koji SMS poruke pišu potpuno gramatički pravilno, sa kompletnom interpunkcijom, rizikuju da sagovornik pomisli da su neiskreni. Važnija je upotreba smajlija.

Zanimljivosti 14.12.2015 | 18:00
Poruke i gramatika

Zaboravite gramatiku u SMS porukama ako želite da vas ljudi dožive kao iskrenog sagovornika. Gramatičko pravilo kaže da se rečenica završava interpunkcijskim znakom. Ali ako tako kucate SMS poruke, rizikujete da sagovornik pomisli da ste neiskreni.

Upravo to je zaključak istraživanja Univerziteta u Binghamtonu sprovedenog na studentima koji su čitali poruke na ekranu i papiru. Poruka je glasila: "Imam kartu viška. Da li želiš da dođeš?" Odgovori su bili da, naravno, važi, s tim što je polovina pisana sa tačkom, a druga bez. Oni koji su pisani bez tačke kasnije su ocenjeni kao iskreniji i spontaniji. Ranije istraživanje na sličnu temu pokazalo je da su uzvičnici bolji izbor nego tačke.

Naučnike ne iznenađuje ovaj rezultat. U direktnoj komunikaciji oslanjamo se ne samo na sadržaj izrečenog, već i na ton, gestove i mimiku sagovornika. Sve to nedostaje u porukama, pa su zato važni smajliji, a kako se sad pokazalo, i drugi znaci, poput interpunkcijskih.

Novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pismena

15.12.2015 08:58

Ovaj savet treba ostaviti onima koji savetuju! Ništa gore od nepismenosti, pa i nepismene poruke!

ODGOVORITE
Name

maja

15.12.2015 13:23

Taman posla, kada neko pošalje nepismenu poruku, zgrči mi se želudac! Kakva loša propaganda!Klinci su dovoljno nepismeni, još treba da ih podstičemo na to!

ODGOVORITE
Name

nikola

15.12.2015 17:21

Ovo je još jedan od vidova trovanja naše omladine. Obzirom da su mobilni telefoni zauzeli previše mjesta u svakodnevici, kroz njih i internetski način komunikacije mi zapravo progresivno grabimo unazad što se tiče pismenosti, a to svakako ima ogroman uticaj na našu opštu kulturu. Kad mi je prije neki dan mlađa kćerka rekla u žargonu "OMG", (vjerovatno oh, my good)zamalo nije dobila po guzi. Mi, roditelji, moramo kontrolisati našu djecu kakvim to jezikom govore i kojim pismom treba da pišu.

ODGOVORITE
Name

Cesto se pitam

20.12.2015 18:22

Ko su bre ti "strucnjaci" koji propagiraju samo gluposti?Sta zele svojim "savetima" da postignu? Sto bi rekao her Zika u onom filmu,"sve moj do mojega".

ODGOVORITE
Name

Ratko

19.01.2021 19:22

Istorija se stalno ponavlja,..stariji UVIJEK misle da je 'prije bilo bolje',. u tome se ne razlikuju ni ove NSJnovije generacije.. .. a sto se tice 'gramatike' i 'komuniciranja',.. stare generacije su zagovornici da se 'postuje' gramatika,.. a 90% njih niti znaju (vlastiti) jezik,.. niti gramatiku,.. pa se NE RAZUMIJU,.. cak ni sa prvim komsijama (zbog toga i 'vjekovni ratovi'na nasim prostorima),.. a mladji pisu (za njih) razumljivim jezikom,.. i mozda TO (razumjevanje) da spasi da ne bude vise ratova na nasem 'govornom podrucju'... .. i jos nesto,... "SVAKA SLEDECA GENERACIJA JE BOLJA (u svemu) OD PREDHODNE GENERACIJE...

ODGOVORITE