Сузе и смијех као лијек

Док се смејемо, број откуцаја срца се смањује, притисак опада, тело се опушта. Сузе су такође важне за постизање душевне равнотеже, јер се плакањем у стресним ситуацијама организам ослобађа напетости, пишу Вечерње новости.

Здравље 14.12.2015 | 16:00
Сузе и смијех као лијек

Гласан смех у трајању од десет до петнаест минута у току дана једнако је делотворан као и 45 минута терапеутског опуштања. Док се смејемо, број откуцаја срца се смањује, притисак опада, тело се опушта, а за четврт часа смехотресног раположења, у зависности од интензитета, организам потроши од десет до четрдесет калорија, установили су немачки научници.

Они су, такође, потврдили да је смех заиста "заразан", а открили су и начин на који се преноси. Слушање смеха и других позитивних звукова, заправо, ствара надражај у пределу мозга, који се, иначе, активира када се смејемо.

Сузе су такође важне за постизање душевне равнотеже. Плакањем у стресним ситуацијама организам се ослобађа напетости и опушта се. На тај начин смањује се количина негативних хормона у телу и поновно успоставља равнотежа. Зато се никако не треба уздржавати уколико се појави потреба за плакањем.

Деловањем хормона, плач и смех доводе до олакшања и одвраћају пажњу од љутње, кривице, стреса и других негативних стања. Будући да се смањује ниво кортизола, епинефрина и допамина, особа улази у антидепресивно и смирено стање. Додајмо на крају да смех јача имунитет и на тај начин некада, можда и боље од разних лековитих препарата, штити организам од болести и помаже му да се брже опорави.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар