Бивше републике неће да врате имовину СПЦ

Српској православној цркви /СПЦ/ у државама бивше Југославије враћено је само зрно од вишемилионске имовине, која јој је одузета послије Другог свјетског рата, пишу данашње "Вечерње новости".

Србија 14.12.2015 | 10:10
Бивше републике неће да врате имовину СПЦ

На списку добара које потражују епархије СПЦ је више десетина резиденцијалних и стамбених објеката, земљишта на највреднијим локацијама, као и стотине хектара шума и њива, а процес обештећења одвија се споро и углавном на штету СПЦ.

У Патријаршији је овом листу речено да су бивше југословенске републике углавном "слијепе и глуве" за молбе и захтјеве СПЦ, иако је реституција одузете имовине једна од тековина ЕУ.

То је довело до тога да се велики дио добара окрњи, оштети или заврши у приватним рукама, док на црквеном земљишту посљедњих година ничу државни објекти, спортске хале, стамбени блокови и путеви.

У Хрватској су, послије пуно бирократских мука, враћена добра углавном мање вриједности. СПЦ у тој земљи има тапије на 700 хектара земље, највише у Епархији осјечкопољској и барањској, 2.300 хектара шума у епархијама горњо-карловачкој и славонској, 17 згрда, 27 парохијских домова и црквишта и друго.

У самом центру Загреба СПЦ потражује четири стамбено-пословне зграде са око 40 станова.

Најмање проблема са реституцијом било је у Словенији гдје су СПЦ одузете свега двије парцеле у Цељу и Марибору, од чега јој је враћена само једна.

Враћање одузете имовине ништа боље се не одвија ни у БиХ у којој не постоји Закон о реституцији, па скоро да не постоји шанса да СПЦ поново газдује својим добрима.

"Највећи нам је проблем што већ годинама не можемо да вратимо власништво над зградом Богословије у Сарајеву", рекао је листу ђакон Митар Танасић из Сарајева.

СПЦ у БиХ потражује и око 60 станова који су у међувремену откупљени и чији корисници данас имају својину над њиам.

На списку потраживања Митрополије дабробосанске је и изузетно вриједно земљиште на Миљацки. На Кошеву су на црквеном земљишту изграђени спортски објекти и вијадукт, а и градско гробље је на простору на који тапију има СПЦ.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ништа чудно

14.12.2015 09:19

Угледајмо се на муслимане и 'рвате, све ће бити враћено као и њима, уз камате. Овако, понеко јаукање и кад се неко сјети, само ће довести до још горега. Црква, политика и медији су довели до ове срамоте. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како је код нас?

14.12.2015 10:00

Да ли је неко оцијенио како је са враћањем имовине у Републици Српској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Купујмо домаће

14.12.2015 10:27

Сами смо криви. Угледајмо се на муслимане и 'рвате и неће тако бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУД БиХ

14.12.2015 12:26

АКО ДИРНЕШ У ЏАМИЈУ И КАТЕДРАЛУ КРИВИЧНО ЋЕШ ОДГОВАРАТИ А АКО СРУШИШ ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ ИДЕШ 15 ДАНА У НЕУМ НА ЉЕТОВАЊЕ О ТРОШКУ БиХ

ОДГОВОРИТЕ