Bivše republike neće da vrate imovinu SPC

Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u državama bivše Jugoslavije vraćeno je samo zrno od višemilionske imovine, koja joj je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata, pišu današnje "Večernje novosti".

Srbija 14.12.2015 | 10:10
Bivše republike neće da vrate imovinu SPC

Na spisku dobara koje potražuju eparhije SPC je više desetina rezidencijalnih i stambenih objekata, zemljišta na najvrednijim lokacijama, kao i stotine hektara šuma i njiva, a proces obeštećenja odvija se sporo i uglavnom na štetu SPC.

U Patrijaršiji je ovom listu rečeno da su bivše jugoslovenske republike uglavnom "slijepe i gluve" za molbe i zahtjeve SPC, iako je restitucija oduzete imovine jedna od tekovina EU.

To je dovelo do toga da se veliki dio dobara okrnji, ošteti ili završi u privatnim rukama, dok na crkvenom zemljištu posljednjih godina niču državni objekti, sportske hale, stambeni blokovi i putevi.

U Hrvatskoj su, poslije puno birokratskih muka, vraćena dobra uglavnom manje vrijednosti. SPC u toj zemlji ima tapije na 700 hektara zemlje, najviše u Eparhiji osječkopoljskoj i baranjskoj, 2.300 hektara šuma u eparhijama gornjo-karlovačkoj i slavonskoj, 17 zgrda, 27 parohijskih domova i crkvišta i drugo.

U samom centru Zagreba SPC potražuje četiri stambeno-poslovne zgrade sa oko 40 stanova.

Najmanje problema sa restitucijom bilo je u Sloveniji gdje su SPC oduzete svega dvije parcele u Celju i Mariboru, od čega joj je vraćena samo jedna.

Vraćanje oduzete imovine ništa bolje se ne odvija ni u BiH u kojoj ne postoji Zakon o restituciji, pa skoro da ne postoji šansa da SPC ponovo gazduje svojim dobrima.

"Najveći nam je problem što već godinama ne možemo da vratimo vlasništvo nad zgradom Bogoslovije u Sarajevu", rekao je listu đakon Mitar Tanasić iz Sarajeva.

SPC u BiH potražuje i oko 60 stanova koji su u međuvremenu otkupljeni i čiji korisnici danas imaju svojinu nad njiam.

Na spisku potraživanja Mitropolije dabrobosanske je i izuzetno vrijedno zemljište na Miljacki. Na Koševu su na crkvenom zemljištu izgrađeni sportski objekti i vijadukt, a i gradsko groblje je na prostoru na koji tapiju ima SPC.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ништа чудно

14.12.2015 09:19

Угледајмо се на муслимане и 'рвате, све ће бити враћено као и њима, уз камате. Овако, понеко јаукање и кад се неко сјети, само ће довести до још горега. Црква, политика и медији су довели до ове срамоте. Нажалост.

ODGOVORITE
Name

Kako je kod nas?

14.12.2015 10:00

Da li je neko ocijenio kako je sa vraćanjem imovine u Republici Srpskoj?

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

14.12.2015 10:27

Сами смо криви. Угледајмо се на муслимане и 'рвате и неће тако бити.

ODGOVORITE
Name

SUD BiH

14.12.2015 12:26

AKO DIRNEŠ U DŽAMIJU I KATEDRALU KRIVIČNO ĆEŠ ODGOVARATI A AKO SRUŠIŠ PRAVOSLAVNU CRKVU IDEŠ 15 DANA U NEUM NA LJETOVANJE O TROŠKU BiH

ODGOVORITE