Један погинули и 25 повријеђених полицајаца

Полиција Републике Српске у прва три квартала ове године нападнута је 37 пута, а у тим атацима један полицајац је погинуо, два су теже, а 23 лакше повријеђена.

Република Српска 14.12.2015 | 10:30
Један погинули и 25 повријеђених полицајаца

Црне статистике говоре да су нападачи на полицију насртали оружјем, палицама, столицама, рукама и ногама. Ипак то је мање него лани, када је за исти период забиљежено 40 атака.

Према подацима МУП-а Републике Српске, највише напада на полицију у посматраном периоду забиљежено је на подручју Центра јавне безбједности Бањалука - чак 14 пута.

"У истом периоду забиљежено је девет напада на полицију у Бијељини, осам у Добоју, три у Приједору, два у Требињу и један напад у Источном Сарајеву. У прва три квартала ове године почињено је и пет спречавања полиције у вршењу послова из своје надлежности, док је у истом периоду 2014. године било 14 ових кривичних дјела" рекли су у МУП-у Републике Српске.

Колико је посао полицајца опасан говори и напад на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла ове године. Тога дана наоружани вехабија Нердин Ибрић упао је са пушком у зворничку полицијску станицу и уз поклич "Алаху екбер" пуцао у полицајце. Том приликом убио је полицајца Драгана Ђурића, а ранио Жељка Гајића и Стеву Миловановића. Полиција је успјела да савлада нападача и при томе га је убила. Овај случај окарактерисан је као тероризам.

Тежи напади на полицију забиљежени су и 1. априла у Угљевику, те у јулу и августу у Бијељини и Бањалуци. Инцидент у Угљевику десио се када је Здравко Трифуновић аутомобилом "голф 5" прошао кроз црвено свјетло на семафору. Када га је полиција зауставила и покушала да казни, он и још четири његова помагача насрнули су на полицајце. Тукли су их ногама и рукама, али, срећом, брзо су савладани.

Бијељински полицајци нападнути су 30. јула, када су интервенисали да би спријечили тучу испред кафића у Јањи код Бијељине. Током интервенције Сенад Сакић (30) из Живиница једног полицајца ударио је песницом у главу.

Тежи инцидент бањалучка полиција имала је 27. августа приликом интервенције у кафе-бару "Бел сити" у Бањалуци. По доласку полиције пијани Драган Зрнић и Јован Мисимовић, који су узнемиравали госте кафане, ножем и столицама насрнули су на полицијску патролу, али су припадници МУП-а РС успјели да их савладају и остану неповријеђени.

Дисциплински

Полиција Републике Српске током ове године до сада је покренула 99 дисциплинских поступака против полицијских службеника, 56 због теже и 43 због лакше повреде радне дужности.

"Тренутно је 41 полицајац суспендован и привремено удаљен из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, због вођења истраге или кривичног поступка. Од укупног броја суспендованих полицијских службеника њих 13 је привремено удаљено с посла током ове године" рекли су у полицији.

Извор: Глас Српске

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

зумба

14.12.2015 09:36

Њима је ко бубрег у лоју.Не морају цак ни да воде рацуна о кондицији и образовању.Половина их не мозе претрцати сто метара,сваки десети зна мало неки страни језик.Дох други млади образовани људи труну на заводу за запосљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

14.12.2015 11:20

ТИ СИ ЗУМБА ПРАВА БУДАЛЕТИНА, ОЧИГЛЕДНО СИ И СИТНИ ПРЕВАРАНТ ИЛИ ЛОПОВ КАД ТОЛИКО ЛУПАШ

Name

звиз

14.12.2015 09:40

То говори о степену неуредјености ове земље и непрофесионалном раду полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

14.12.2015 11:55

Не коментарисите глупости.Сви имате полицајце у родбини кумови пријатељи браца сестре.Напад и пријетње полицији је напад на дрзаву и јавни поредак.Притисак и одговор треба тразити у правосудју Српске и БиХ .Недопустиво је да за овакве слуцајеве тузиластва и судије дају ослобадјајуце пресуде и висеузастопне услове поготово за повратнике.Ту је главни проблем.На рад правосудја се немозе утицати али се мозе тразити одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

14.12.2015 12:16

Постоји ли статистика колико су они новцаника напали са по 10,20 марака за прекрсаје. Десетине хиљада новцаника !

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

14.12.2015 14:11

нико те не тјера да дајеш 10 или 2оКМ, плати пуну казну.

Name

Брле

14.12.2015 17:43

Врши ли икада полиција РС физицку и струцну провјеру, лицно знам да има полицајаца код којих су обје ноге лијеве.

ОДГОВОРИТЕ