Jedan poginuli i 25 povrijeđenih policajaca

Policija Republike Srpske u prva tri kvartala ove godine napadnuta je 37 puta, a u tim atacima jedan policajac je poginuo, dva su teže, a 23 lakše povrijeđena.

Republika Srpska 14.12.2015 | 10:30
Jedan poginuli i 25 povrijeđenih policajaca

Crne statistike govore da su napadači na policiju nasrtali oružjem, palicama, stolicama, rukama i nogama. Ipak to je manje nego lani, kada je za isti period zabilježeno 40 ataka.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, najviše napada na policiju u posmatranom periodu zabilježeno je na području Centra javne bezbjednosti Banjaluka - čak 14 puta.

"U istom periodu zabilježeno je devet napada na policiju u Bijeljini, osam u Doboju, tri u Prijedoru, dva u Trebinju i jedan napad u Istočnom Sarajevu. U prva tri kvartala ove godine počinjeno je i pet sprečavanja policije u vršenju poslova iz svoje nadležnosti, dok je u istom periodu 2014. godine bilo 14 ovih krivičnih djela" rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Koliko je posao policajca opasan govori i napad na Policijsku stanicu u Zvorniku 27. aprila ove godine. Toga dana naoružani vehabija Nerdin Ibrić upao je sa puškom u zvorničku policijsku stanicu i uz poklič "Alahu ekber" pucao u policajce. Tom prilikom ubio je policajca Dragana Đurića, a ranio Željka Gajića i Stevu Milovanovića. Policija je uspjela da savlada napadača i pri tome ga je ubila. Ovaj slučaj okarakterisan je kao terorizam.

Teži napadi na policiju zabilježeni su i 1. aprila u Ugljeviku, te u julu i avgustu u Bijeljini i Banjaluci. Incident u Ugljeviku desio se kada je Zdravko Trifunović automobilom "golf 5" prošao kroz crveno svjetlo na semaforu. Kada ga je policija zaustavila i pokušala da kazni, on i još četiri njegova pomagača nasrnuli su na policajce. Tukli su ih nogama i rukama, ali, srećom, brzo su savladani.

Bijeljinski policajci napadnuti su 30. jula, kada su intervenisali da bi spriječili tuču ispred kafića u Janji kod Bijeljine. Tokom intervencije Senad Sakić (30) iz Živinica jednog policajca udario je pesnicom u glavu.

Teži incident banjalučka policija imala je 27. avgusta prilikom intervencije u kafe-baru "Bel siti" u Banjaluci. Po dolasku policije pijani Dragan Zrnić i Jovan Misimović, koji su uznemiravali goste kafane, nožem i stolicama nasrnuli su na policijsku patrolu, ali su pripadnici MUP-a RS uspjeli da ih savladaju i ostanu nepovrijeđeni.

Disciplinski

Policija Republike Srpske tokom ove godine do sada je pokrenula 99 disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, 56 zbog teže i 43 zbog lakše povrede radne dužnosti.

"Trenutno je 41 policajac suspendovan i privremeno udaljen iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zbog vođenja istrage ili krivičnog postupka. Od ukupnog broja suspendovanih policijskih službenika njih 13 je privremeno udaljeno s posla tokom ove godine" rekli su u policiji.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

zumba

14.12.2015 09:36

Njima je ko bubreg u loju.Ne moraju cak ni da vode racuna o kondiciji i obrazovanju.Polovina ih ne moze pretrcati sto metara,svaki deseti zna malo neki strani jezik.Doh drugi mladi obrazovani ljudi trunu na zavodu za zaposljavanje.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

14.12.2015 11:20

TI SI ZUMBA PRAVA BUDALETINA, OČIGLEDNO SI I SITNI PREVARANT ILI LOPOV KAD TOLIKO LUPAŠ

Name

zviz

14.12.2015 09:40

To govori o stepenu neuredjenosti ove zemlje i neprofesionalnom radu policije.

ODGOVORITE
Name

snouden

14.12.2015 11:55

Ne komentarisite gluposti.Svi imate policajce u rodbini kumovi prijatelji braca sestre.Napad i prijetnje policiji je napad na drzavu i javni poredak.Pritisak i odgovor treba traziti u pravosudju Srpske i BiH .Nedopustivo je da za ovakve slucajeve tuzilastva i sudije daju oslobadjajuce presude i viseuzastopne uslove pogotovo za povratnike.Tu je glavni problem.Na rad pravosudja se nemoze uticati ali se moze traziti odgovornost.

ODGOVORITE
Name

Igor

14.12.2015 12:16

Postoji li statistika koliko su oni novcanika napali sa po 10,20 maraka za prekrsaje. Desetine hiljada novcanika !

ODGOVORITE
Name

realan

14.12.2015 14:11

niko te ne tjera da daješ 10 ili 2oKM, plati punu kaznu.

Name

Brle

14.12.2015 17:43

Vrši li ikada policija RS fizicku i strucnu provjeru, licno znam da ima policajaca kod kojih su obje noge lijeve.

ODGOVORITE