Србија и ЕУ отварају прва поглавља

Председник Владе Србије Александар Вучић присуствоваће данас у Бриселу међувладиној конференцији, на којој ће Србија и Европска унија отворити прва преговарачка поглавља.

Србија 14.12.2015 | 08:30
Србија и ЕУ отварају прва поглавља

У делегацији Србије ће, поред Вучића који ће предводити делегацију, бити и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар финансија Душан Вујовић.

На другој међувладиној конференцији биће отворено поглавље 32, које се тиче финансијске контроле, и поглавље 35, посвећено нормализацији односа Београда и Приштине. Конференција почиње у 19 сати.

Пресудан дијалог са Приштином

Према оценама европских званичника, међувладина конференција не представља само техничко отварање првих поглавља, већ је реч о новој фази у процесу европских интеграција Србије, чије реформе, напредак у дијалогу са Приштином и допринос бољим регионалним односима су били пресудни за корак који ће бити начињен у понедељак, 14. децембра.

Комесар за проширење Јоханес Хан рекао је у четвртак у Београду, који је посетио пред састанк у понедељак, да ће бити срећан на званичном отварању поглавља, али и да тек сада почиње прави посао.
"Ово је почетак трке, а то може да буде једна дивна трка", поручио је Хан.

Премијер Вучић је том приликом изнео амбициозну, али, према проценама остварљиву, прогнозу да би Србија свој посао у будућем процесу желела да оконча пре 2019. године, а онда је, како је истакао, на ЕУ да донесе одлуку да прихвати Србију као пуноправног члана.

Прва међувладина конференција ЕУ и Србије, као званични почетак преговарачког процеса, одржана је пре скоро две године, 21. јануара 2014, у згради Европског савета у Бриселу.

Отварање поглавља значи ступање на виши партнерски степен односа с ЕУ.

ЕУ тиме потврђује да, упркос "замору од проширивања", ипак жели да свој геополитички простор среди "на европски начин" усред и управо због крупних унутрашњих и спољних безбедносних криза с којима се хвата у коштац.

У припремном документу заседања шефова дипломатија ЕУ који ће расправљати о западном Балкану одаје се признање Србији и Македонији за узорне поступке према избеглицама, чиме је ЕУ поново истакла да је од велике важности што је Унија у избегличкој кризи имала чврст уговорни однос са Београдом и Скопљем и могла на њих да се ослони као на истинске партнере.

Србија је у свим анализама Брисела била поуздани партнер и у напорима да се сузбије опасност исламског тероризма.

За европску двадесетосморицу је одувек западни Балкан био подручје на којем ЕУ као кључни залог има и сопствену безбедност, мир и напредак, а то јесте и корисно тржиште, јер је чињеница да је ЕУ досад увек имала велики вишак у трговини с тим регионом.

Стални надзор над Србијом

Шефови дипломатија европске двадесетосморице ће у уторак "потврдити опредељеност за политику пријема нових чланица и европску перспективу западног Балкана", наводи се у припремном документу заседања министара иностраних послова ЕУ.

Они ће подробно размотрити и усвојити закључке о стратегији проширивања и годишњим извештајима које је о напретку земаља на путу ка ЕУ дала Европска комисија, с главном пажњом на резултате које су у већ отвореним преговорима постигли Србија, Црна Гора и Турска.

Извор: Мондо.рс/Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зумба

14.12.2015 09:12

Многе земље остају сиромасне упркос цланству.На примјер Бугарска,Румунија.Неке су се дигле захваљујуци ОГРОМНОЈ ПОМОЦИ богатих цланица.Сада су такве пиказале себицност при пријему избјеглица и бице на неки казњени економски.Сведска је примила највисе избјеглица у Еуропи по глави становника,укупно око 200 000.Е сад замислите дрзаве региона које нису у стању примити 1000 избјеглица,дати им стан,издрзавање,здраство.стан,издрзавање,здраство.Србија то неце постици за 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

14.12.2015 10:34

Поглавља отвара Могерини, хајде Ацо сад је скини...

Name

ВРС РВИ

14.12.2015 13:40

Ако Србија икада уђе у ЕУ са или без Косова ја за опкладу стављам главу на пањ а требао бих живјети још 20 - 30 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

14.12.2015 16:02

Ма сто це ти глава на пању а ко це се онда пењати на њу ???