Srbija i EU otvaraju prva poglavlja

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Briselu međuvladinoj konferenciji, na kojoj će Srbija i Evropska unija otvoriti prva pregovaračka poglavlja.

Srbija 14.12.2015 | 08:30
Srbija i EU otvaraju prva poglavlja

U delegaciji Srbije će, pored Vučića koji će predvoditi delegaciju, biti i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar finansija Dušan Vujović.

Na drugoj međuvladinoj konferenciji biće otvoreno poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Konferencija počinje u 19 sati.

Presudan dijalog sa Prištinom

Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima su bili presudni za korak koji će biti načinjen u ponedeljak, 14. decembra.

Komesar za proširenje Johanes Han rekao je u četvrtak u Beogradu, koji je posetio pred sastank u ponedeljak, da će biti srećan na zvaničnom otvaranju poglavlja, ali i da tek sada počinje pravi posao.
"Ovo je početak trke, a to može da bude jedna divna trka", poručio je Han.

Premijer Vučić je tom prilikom izneo ambicioznu, ali, prema procenama ostvarljivu, prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu želela da okonča pre 2019. godine, a onda je, kako je istakao, na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

Otvaranje poglavlja znači stupanje na viši partnerski stepen odnosa s EU.

EU time potvrđuje da, uprkos "zamoru od proširivanja", ipak želi da svoj geopolitički prostor sredi "na evropski način" usred i upravo zbog krupnih unutrašnjih i spoljnih bezbednosnih kriza s kojima se hvata u koštac.

U pripremnom dokumentu zasedanja šefova diplomatija EU koji će raspravljati o zapadnom Balkanu odaje se priznanje Srbiji i Makedoniji za uzorne postupke prema izbeglicama, čime je EU ponovo istakla da je od velike važnosti što je Unija u izbegličkoj krizi imala čvrst ugovorni odnos sa Beogradom i Skopljem i mogla na njih da se osloni kao na istinske partnere.

Srbija je u svim analizama Brisela bila pouzdani partner i u naporima da se suzbije opasnost islamskog terorizma.

Za evropsku dvadesetosmoricu je oduvek zapadni Balkan bio područje na kojem EU kao ključni zalog ima i sopstvenu bezbednost, mir i napredak, a to jeste i korisno tržište, jer je činjenica da je EU dosad uvek imala veliki višak u trgovini s tim regionom.

Stalni nadzor nad Srbijom

Šefovi diplomatija evropske dvadesetosmorice će u utorak "potvrditi opredeljenost za politiku prijema novih članica i evropsku perspektivu zapadnog Balkana", navodi se u pripremnom dokumentu zasedanja ministara inostranih poslova EU.

Oni će podrobno razmotriti i usvojiti zaključke o strategiji proširivanja i godišnjim izveštajima koje je o napretku zemalja na putu ka EU dala Evropska komisija, s glavnom pažnjom na rezultate koje su u već otvorenim pregovorima postigli Srbija, Crna Gora i Turska.

Izvor: Mondo.rs/Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zumba

14.12.2015 09:12

Mnoge zemlje ostaju siromasne uprkos clanstvu.Na primjer Bugarska,Rumunija.Neke su se digle zahvaljujuci OGROMNOJ POMOCI bogatih clanica.Sada su takve pikazale sebicnost pri prijemu izbjeglica i bice na neki kaznjeni ekonomski.Svedska je primila najvise izbjeglica u Europi po glavi stanovnika,ukupno oko 200 000.E sad zamislite drzave regiona koje nisu u stanju primiti 1000 izbjeglica,dati im stan,izdrzavanje,zdrastvo.stan,izdrzavanje,zdrastvo.Srbija to nece postici za 50 godina.

ODGOVORITE
Name

...

14.12.2015 10:34

Poglavlja otvara Mogerini, hajde Aco sad je skini...

Name

VRS RVI

14.12.2015 13:40

Ako Srbija ikada uđe u EU sa ili bez Kosova ja za opkladu stavljam glavu na panj a trebao bih živjeti još 20 - 30 godina...

ODGOVORITE
Name

...

14.12.2015 16:02

Ma sto ce ti glava na panju a ko ce se onda penjati na nju ???