Хрвати и Турци Србију највише шпијунирају

У Србији данас делује 55 обавештајних агенција из 40 земаља, а, према званичним подацима наших безбедњака, најактивнији су шпијуни 10 страних тајних служби! Од њих, најутицајнији су они из ЦИА, британског МИ6, немачког БНД, руског ФСБ, али су, како за "Новости" објашњавају познаваоци безбедносних структура, најагресивнији агенти хрватске СОА. За раменом им стоје шпијуни из Турске, Ирана, али Косова.

Србија 14.12.2015 | 07:12
Хрвати и Турци Србију највише шпијунирају

Дарко Трифуновић, професор безбедности из Београда, иначе одличан познавалац деловања обавештајних служби у свету и у Србији, каже да стране агентуре шпијунирају и наше политичаре, али и подстичу сецесију одређених делова наше територије. Посебно су активни Хрвати, чији се шпијуни баве привредном шпијунажом.

"Хрватски агенти откривају најповољније услове за куповину српске земље у Војводини. Земљу, затим хрватски купци књиже у Осијеку као власништво државе Хрватске" каже Трифуновић.

Говорећи о активности турске тајне службе, политички аналитичар Томислав Кресовић указује да је она "у последње време више него активна".

"Они имају за циљ да остваре политичке планове званичног Истанбула да се у један османлијски систем на Балкану увежу Рашка област, БиХ, Косово и Македонија. Тај процес се координира из два обавештајна центра, у Бечу и у Новом Пазару. А изводи се у садејству са агентурама арапских земаља и Албаније" наводи Кресовић.

ДВОСРТУКА ФУНКЦИЈА

"Стране обавештајне службе, које су активне у Србији, имају двоструку функцију. Прва им је да сакупљају тачне и благовремене информације о Србији које су потребне њиховим владама, а друга да својим присуством утичу и на смер наше политике" каже професор Трифуновић.

Наши саговорници тврде и да је америчка ЦИА "овластила турску агентуру да активно делује на простору Србије", а посебно у Рашкој области, где се бави политичком пропагандом, ширењем исламизма....

"Хрватски и турски шпијуни, свако на свој начин, раде на разбијању Србије", тврди професор Трифуновић.

"Званични Загреб то жели да оствари финансирањем организација и странака у Србији које заговарају отцепљење Војводине и стварањем доминантне позиције хрватских компанија у Србији. А званични Истанбул то ради организовањем и финансирањем покрета Бошњака за отцепљење Рашке области."

Према подацима наших саговорника, САД и ЦИА данас обавештајно држе комплетно Косово, Македонију и Албанију. И, како тврде, "ту управљају немирима". Уосталом, америчка Национална агенција за безбедност прислушкује велики број мобилних телефона на Балкану.

"Агенти ЦИА и МИ6 посебно мотре на оне који су наклоњени Русији и Немачкој, јер САД и Британци у овом тренутку губе битку против ширења интереса Москве и Берлина на простору Србије. Да би се ослабила веза Србије и Русије, стране агентуре синхронизовано делују на рушењу угледа и статуса Српске православне цркве у самој Србији, Црној Гори, на Космету и у Хрватској", каже Томислав Кресовић.

ЛОВ НА СРБЕ

Хрватски шпијуни данас у Србији трагају за Србима са тајне оптужнице које је званични Загреб окривио за ратне злочине. Њихов циљ је да их, пре или касније, "пошаљу" у Хашки трибунал.

Како тврде српски контраобавештајци, страни шпијуни су преко својих сарадника високо позиционирани у привредним компанијама, многим невладиним организацијама, чак и у српској тајној полицији. Наиме, британска служба МИ6 је као свог шпијуна користила једног агента БИА, који је, како тврди Зоран Мијатовић, бивши начелник службе безбедности и аутор књиге "Стране службе, ковачи хашке правде", лажно сведочио у Хашком трибуналу против многих угледних Срба.

"Стране шпијунске агентуре су се бавиле и сарадњом са највишим руководством бивше ОВК, али и финансирањем неких наших странака" набраја само неке од шпијунских активности Мијатовић, који је сам био мета страних агентура.

Један од највећих српских војних обавештајаца Јован Милановић, генерал у пензији, сведочи нам да су стране земље преко својих агентура покушавале да владају Србијом, наводећи и да су неки наши политичари од 2000. потпали под утицај страних обавештајних служби.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

М16

14.12.2015 06:27

То су вам разни квазе привредници и бизнисмени одредјене старлете које су врбоване и неки људи из војске и полиције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

14.12.2015 08:19

Далеко ће Србија догурати ако је Дарко Трифуновић еxперт за безбедност. Није рекао за кога он све ради од горе набројаних тајни служби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

002

14.12.2015 19:36

Добро си то закљуцио. Ја би само додао умјесто безбједњаци,безвезњаци.

Name

Игор

14.12.2015 09:23

Ста је ту новост ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

14.12.2015 12:00

Особно или лично како год хоћете знам да је Ратка Младића лоцирала хрватска СОА али на основу не своје заслуге него једног човјека који га је издао за 200000 еура

ОДГОВОРИТЕ