Ко су могући наследници Асада?

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је прошле седмице да САД желе смену сиријског председника Башара ал-Асада, а не његовог режима, али после четири године рата, ни руски ни ирански савезници, ни опозиционе групе не могу да именују Асадовог наследника који би могао бити гарант мањинским групама и очувати мир, пише данас "Фигаро".

Свијет 13.12.2015 | 18:00
Ко су могући наследници Асада?

Неколико имена се помиње када се говори о могућем прелазном периоду, међу којима је наистакнутији бивши потпредседник Фарук Шара (77), иначе сунит, који је био у кућном притвору у Дамаску од почетка револуције.

"Шара би одговарао и својој Баас партији, али и опозицији", сматра опозиционар Хајтам Мана.

Други могући кандидат је Али Мамлук, који се тренутно налази на челу Државне безбедности Сирије и који ужива подршку Русије.

Мамлук је, такође, сунит, а одржавао је везе са страним обавештајним службама уз чију помоћ се борио против исламиста до 2011. године.

Реч је осведоченом Асадовом савезнику, који је био послат протеклог лета у Москву, Техеран и Каиро да уговори руску операцију.

Иако се сматра да је Мамлук један од пројектаната "сиријске репресије", он је ипак једна од личности која би "задовољила и руску и америчку страну у смислу војног и обавештајног стручњака будућих служби Сирије", сматра Мана.

"Кец из рукава могао би бити и бивши генерал Сиријске републиканске гарде Манаф Тлас, који је 2012. године пребегао у Париз уз прећутни пристанак француске обавештајне службе, а који се чврсто супротставља религији, пише Спутњик.

Тлас је сунит и син бившег министра одбране у влади Хафеза Асада, који је себе промовисао као представника западних сила у Дамаску.

Што се тиче осталих места у новом кабинету, Москве је сачинила листу од 38 опозиционих активиста, Саудијска Арабија је изнела 20 имена, док је Египат именовао 10 особа.

Генерално узевши, процес смене Асада неће бити једноставан, а разлог лежи у чињеници да се све практично врти око самог председника.

"Башаров отац Хафез Асад је устројио систем тако да су сви морали да се подређују председнику, који је имао централну позицију", каже Сами Хијами, бивши сиријски амбасадор у Лондону.

"Али следећи проблем је алавитска мањина. Алавитски генерали би морали да верују било коме ко би дошао на Асадово место", додао је Хијами.

И Руси и Иранци верују да је Асад њихов најбољи адут и савезник у борби против сунита и исламског тероризма.

Ипак, њихове се стратегије средњерочно гледано могу разликовати, с обзиром да Иран пружа већу подршку Асаду, него што то на личном плану чини Русија, наводи Спутњик.

"Можете престати да говорите да заступамо Асада", изјавио је надавно шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

САД и њихови западни савезници се са друге стране надају да ће очувати државну инфраструктуру Сирије, како би избегли избијање исламског хаоса који би евентуално довео до замене режима у Дамаску.

Извор: Н1

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

13.12.2015 23:35

Путин це замјенит Асада,овај оде у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.12.2015 13:55

Нема наследника. Асад ће заслужено бити изабран зато што неће свака шуша са запада "надглеадти" изборе...

ОДГОВОРИТЕ