Први пут жене на функцијама у Саудијској Арабији

Најмање пет Саудијки данас су освојиле мјеста у општинским вијећима, што је први пут у тој земљи да су жене изабране на политичке функције након што је Саудијска Арабија укинула забрану женама да учествују на изборима.

Свијет 13.12.2015 | 17:10
Први пут жене на функцијама у Саудијској Арабији

Пет жена потичу из сасвим различитих дијелова земље, од другог по величини саудијског града Џеде до села Мадраках, преноси АП.

Прва која је по изборним резултатима освојила мјесто у локалном вијећу била је Салма бинт Хизаб ал-Отејби из провинције Мека, саопштила је изборна комисија.

Општински избори 12. децембра у Саудијској Арабији били су први на којима је женама дозвољено да гласају и буду кандидати, што се сматра кораком напријед у спором процесу реформи када је ријеч о правима жена у том конзервативном краљевству.

Укупно 978 жена и 5.983 мушкарца пријавило се да учествује на изборима за 284 општинских вијећа.

Ипак, свега 131.000 жена се пријавило да гласа у поређењу са више од 1,35 милиона мушкараца, од готово 21 милион становника у Саудијској Арабији.

Први општински избори одржани су 2005, за којима су услиједили избори 2011, али у оба случаја само мушкарцима је било дозвољено да учествују, преноси АФП.

Апсолутна монархија, којом влада краљ Салман након смрти краља Абдулаха у јануару, а која примјењује стриктно тумачење ислама, суочава се са интензивним критикама по питању родне равноправности.

Саудијска Арабија је једина држава у свијету гдје женама није дозвољено да возе.

Оне, такође, морају да у јавности носе традиционалну црну одјећу, која им прекрива готово читаво тијело и потребна им је дозвола мушких чланова породице да би путовале, радиле или се удале.

У другим заливским државама, жене имају нека права која се тичу гласања већ неколико година.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

13.12.2015 19:02

Жао ми је Саудијске Арабије. Дајући право Евама да гласају отсјекли су сами грану ма којој сједи. ТО ЈЕ ПОЧЕТАК ПРОПАСТИ И НЕСТАНКА САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зена

13.12.2015 20:10

е мој Микицу види ти сваку земљу гдје им зене владају пе види гдје висе напредка јер ви муски лако подлијезете насим зенским одлукама..посто ми то са правом главом одлуцујемо...а гдје би тебе било дати неби твоји зена?

ОДГОВОРИТЕ