Како је Тито избјегао Стаљинов метак

Стаљин је унајмио Титовог пријатеља Ивана Крајачића Стеву да у мају 1948. убије Броза, али је Крајачић у последњи час одустао од тог наума, откривено је у тајном документу.

Србија 13.12.2015 | 16:30
Како је Тито избјегао Стаљинов метак

Ова тврдња забележена је у документу који је доставио потомак једног од најближих Титових сарадника, а који је по свему судећи написао обавештајац Јосип Копинич за Брозовог биографа Владимира Дедијера.

Крајачић, који је био совјетски обавештајац, добио је од Стаљина налог да ликвидира Тита јер је Броз одбио резолуцију Информбироа, што је у Москви третирано као велика издаја.

У посебном поглављу документа под називом “Тито опрашта гријехе Ивану Крајачићу Стеви” до детаља је описан догађај који је требало да се заврши убиством Тита.

"Тито је имао информацију да је Стаљин дао налог да га Крајачић ликвидира, али у то није могао да верује. Зато је маја 1948. дошао у Загреб и након приватног ручка замолио Стеву да се провозају до Самобора. Крајачић је био изненађен јер је Тито лично желео да вози. Тито је зауставио ауто и рекао Стеви: ”Изврши свој задатак”. Стево је био изненађен, десном руком је извадио пиштољ, ставио га до Тита, а из другог џепа дао је Титу депешу коју је добио од Стаљина да убије Тита", пише у забелешци које се приписују Јосипу Копиничу.

Мишљења историчара и публициста око овог догађаја су подељена јер нема материјалних доказа да је Крајачић одбио налог Стаљина. Многи су склони тумачењу да је причу измислио сам Крајачић у договору са совјетским обавештајним службама како би задржао ауторитет код Тита, преноси Блиц.

У архиву НКВД постоји документ о томе да је Тито после бројних атентата упутио депешу Стаљину у којој совјетском вођи поручује: “Престани слати агенте да ме убију. Бит ћу присиљен послати једног човјека у Москву и неће бити потребно да шаљем другог”.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МД

14.12.2015 10:51

Е мој Стево Крајцицу,уцинио си зивотну греску,сто га ниси ликвидирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд-у

14.12.2015 18:18

МД ти си кретен прве врсте.