Kako je Tito izbjegao Staljinov metak

Staljin je unajmio Titovog prijatelja Ivana Krajačića Stevu da u maju 1948. ubije Broza, ali je Krajačić u poslednji čas odustao od tog nauma, otkriveno je u tajnom dokumentu.

Srbija 13.12.2015 | 16:30
Kako je Tito izbjegao Staljinov metak

Ova tvrdnja zabeležena je u dokumentu koji je dostavio potomak jednog od najbližih Titovih saradnika, a koji je po svemu sudeći napisao obaveštajac Josip Kopinič za Brozovog biografa Vladimira Dedijera.

Krajačić, koji je bio sovjetski obaveštajac, dobio je od Staljina nalog da likvidira Tita jer je Broz odbio rezoluciju Informbiroa, što je u Moskvi tretirano kao velika izdaja.

U posebnom poglavlju dokumenta pod nazivom “Tito oprašta grijehe Ivanu Krajačiću Stevi” do detalja je opisan događaj koji je trebalo da se završi ubistvom Tita.

"Tito je imao informaciju da je Staljin dao nalog da ga Krajačić likvidira, ali u to nije mogao da veruje. Zato je maja 1948. došao u Zagreb i nakon privatnog ručka zamolio Stevu da se provozaju do Samobora. Krajačić je bio iznenađen jer je Tito lično želeo da vozi. Tito je zaustavio auto i rekao Stevi: ”Izvrši svoj zadatak”. Stevo je bio iznenađen, desnom rukom je izvadio pištolj, stavio ga do Tita, a iz drugog džepa dao je Titu depešu koju je dobio od Staljina da ubije Tita", piše u zabelešci koje se pripisuju Josipu Kopiniču.

Mišljenja istoričara i publicista oko ovog događaja su podeljena jer nema materijalnih dokaza da je Krajačić odbio nalog Staljina. Mnogi su skloni tumačenju da je priču izmislio sam Krajačić u dogovoru sa sovjetskim obaveštajnim službama kako bi zadržao autoritet kod Tita, prenosi Blic.

U arhivu NKVD postoji dokument o tome da je Tito posle brojnih atentata uputio depešu Staljinu u kojoj sovjetskom vođi poručuje: “Prestani slati agente da me ubiju. Bit ću prisiljen poslati jednog čovjeka u Moskvu i neće biti potrebno da šaljem drugog”.

Izvor: Kurir

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MD

14.12.2015 11:51

E moj Stevo Krajcicu,ucinio si zivotnu gresku,sto ga nisi likvidirao.

ODGOVORITE
Name

md-u

14.12.2015 19:18

MD ti si kreten prve vrste.