Обиљежени Дан и Слава Српске Крајине

“Док живе Крајишници, живјеће и Крајина”, назив је свечаности којом је у Новом Саду обиљежена је Крсна слава и Дан Српске Крајине – Никољдан. Прослави је присуствовао велики број Срба из свих регија Српске Крајине, те гости из Републике Српске, Србије и Косова и Метохије.

Србија 13.12.2015 | 12:14
Обиљежени Дан и Слава Српске Крајине

Да би потврдили јединство и испоштовали раније дат завјет - да се не забораве преци, завичај, православне цркве и манастири, обичаји, језик, ћирилица и идентитет - чланови свесрпског Удружења “Завет отаџбини” окупио се у центру Новог Сада, да би уз богат културно-умјетнички програм обиљежили 19. децембар, дан, када је 1991. године на Светог Николу, настала Република Српска Крајина.

“Ми смо одушевљени чињеницом да су нас прихватиле и овај наш Сабор подржале све значајне културне и историјске институције”, каже предсједник организационог Одбора Удружења “Завет отаџбини Драгомир Лалић и додаје да је поносан што су прослави присуствовали и чланови “Матице Српске” и Српске академије наука.

Удружење “Завет отаџбини” је свесрпска организација која окупља Србе са простора бивше Југославије, каже предсједник Удружења Миленко Каришик. Додаје да су Срби у региону поново угрожени, посебно, каже у хрватској и на Косову и Метохији.

“Наше Удружење је по питању саборности и јединства жели да сви Срби, ма одакле да су буду заједно, да се удруже и да заједно рјешавају нагомилане проблеме. Само слогом, јединством и са јаком Србијом која ће бити гарант да ћемо то и успјети” наглашава Каришик.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић каже да је прослава Дана и крсне славе Српске Крајине веома је значајна, посебно у времену када се стиче утисак да поједини инструментализовани политички кругови покушавају да укину значајне датуме за српски народ, попут 9. јануара, Дана Републике Српске.

Али, каже Савчић, ми се на то не требамо обазирати. Он додаје: “Ми добро знамо када се шта дешавало и зашто се дешавало. То треба да наставимо да обиљежавамо у складу са традицијом српског народа. Ова прослава, овај величанствен треба да буде порука и слика која ће отићи у Републику Српску да масовно и ми обиљежимо наступајући Дан Републике Српске и Крсну славу Републике Српске”.

Из организационог одбора Удружења “Завет отаџбини” поручују да ће настојати да обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске Крајине прерасте у традицију као и прослава дана Републике Српске, 9. јануар.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Купујмо домаће

13.12.2015 11:24

Свака част РТВ БН што извјештава своје посјетиоце о Слави Републике СрБске Крајине и Републици СрБској Крајини. Док год се спомиње она постоји. Не заборавимо оно што смо имали а други нам отели. Из срца и душе неће моћи никада. Пренесимо то и нашим потомцима. То упућујем и на силу покатоличеним мојим Крајишницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре купуј дом

13.12.2015 11:30

Мало морген.

Name

Баја

13.12.2015 11:33

Купис домаце у Брцком домаце је у Равним котарима

Name

Ре Куп домаће

13.12.2015 12:18

Ако овако будете уједињени као до сада славцете и дан републике Српске и њену славу негдје изван те републике и сјецати се како је некада било.

Name

Анте

13.12.2015 11:25

Молим вас је ли била она сиротиња на тракторима завели сте народ и остали су на цједилу погинуле рањене уплакану дјецу мајке а ви јос смијете се показати да несто обиљезавате СТИДИТЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

13.12.2015 14:32

Ауууу , гдје си ти побјегао. Па зашто тај скуп ниси одрзао у Хрватској ?

Name

засто

13.12.2015 11:42

Засто у Новом Саду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Анте

13.12.2015 15:35

Па ви сте убијали те исте сто су били на тракторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

14.12.2015 11:22

РСК завек