ЕУ располаже списком несталих сиријских и ирачких пасоша

Европске земље имају на располагању списак несталих сиријских и ирачких пасоша за које се плаше да би могли бити садржавати лажне податке и бити кориштени за путовање по Европи и шире, рекли су дипломатски извори.

Свијет 12.12.2015 | 14:15
ЕУ располаже списком несталих сиријских и ирачких пасоша

Такви документи представљају додатни безбједносни ризик за европске државе које се суочавају са великим приливом избјеглица из земаља попут Сирије и Ирака, зато што их је теже "препознати" него уобичајене фалсификате.

Списак садржи серијске бројеве хиљада бланко пасоша који су држани у владиним канцеларијама у дијеловима Сирије и Ирака, а који су потпали под контролу наоружаних група, укључујући и групу "Исламска држава", рекао је неименовани дипломатски извор и додао да је ријеч о око 5.000 несталих сиријских пасоша из Раке и Деир ал Зора и 10.000 ирачких пасоша из области Анбар, Ниневе и Тикрита.

Није познато која је институција саставила листу несталих сиријских и ирачких пасоша.

Америчка влада је претходно упозорила да "Исламска држава" има могућност да креира лажне сиријске пасоше.

Списак "спорних" пасоша су још љетос између собом подијелиле неколико држава ЕУ, када је на десетине хиљада избјеглица почело да пристиже у Европу.

Дипломтски извори кажу да је списак, у међувремену, неколико пута ажуриран.

Након недавних терористичких напада у Паризу, поставило се политичко питање о томе како се носити са приливом избјеглица у Европи, при чему су се појачали страхови да би милитанти "Исламске државе" могли преко "лажних пасоша" да искористе кризу миграција и пошаљу исламисте у Европу.

Сиријски пасош пронађен је у близини леша једног од париских нападача. Њјегови отисци прстију се поклапају са отисцима лица регистрованог у октобру у Грчкој, иако није потврђено да је нападач заиста човјек са подацима у пасошу.

Џејмс Комеј, директор америчког федералног бироа за истраге изразио је забринутост у сриједу, 9.децембра да Исламска држава има "способност и могућност да произведе лажне пасоше, што представља проблем у било ком окружењу".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

соко

12.12.2015 16:26

Пола их је заврсило код Бакира Изетбеговица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.12.2015 03:28

Муслимснски терористи из Босне у САД и Шпанији користили су босанске пасоше!