EU raspolaže spiskom nestalih sirijskih i iračkih pasoša

Evropske zemlje imaju na raspolaganju spisak nestalih sirijskih i iračkih pasoša za koje se plaše da bi mogli biti sadržavati lažne podatke i biti korišteni za putovanje po Evropi i šire, rekli su diplomatski izvori.

Svijet 12.12.2015 | 14:15
EU raspolaže spiskom nestalih sirijskih i iračkih pasoša

Takvi dokumenti predstavljaju dodatni bezbjednosni rizik za evropske države koje se suočavaju sa velikim prilivom izbjeglica iz zemalja poput Sirije i Iraka, zato što ih je teže "prepoznati" nego uobičajene falsifikate.

Spisak sadrži serijske brojeve hiljada blanko pasoša koji su držani u vladinim kancelarijama u dijelovima Sirije i Iraka, a koji su potpali pod kontrolu naoružanih grupa, uključujući i grupu "Islamska država", rekao je neimenovani diplomatski izvor i dodao da je riječ o oko 5.000 nestalih sirijskih pasoša iz Rake i Deir al Zora i 10.000 iračkih pasoša iz oblasti Anbar, Nineve i Tikrita.

Nije poznato koja je institucija sastavila listu nestalih sirijskih i iračkih pasoša.

Američka vlada je prethodno upozorila da "Islamska država" ima mogućnost da kreira lažne sirijske pasoše.

Spisak "spornih" pasoša su još ljetos između sobom podijelile nekoliko država EU, kada je na desetine hiljada izbjeglica počelo da pristiže u Evropu.

Diplomtski izvori kažu da je spisak, u međuvremenu, nekoliko puta ažuriran.

Nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, postavilo se političko pitanje o tome kako se nositi sa prilivom izbjeglica u Evropi, pri čemu su se pojačali strahovi da bi militanti "Islamske države" mogli preko "lažnih pasoša" da iskoriste krizu migracija i pošalju islamiste u Evropu.

Sirijski pasoš pronađen je u blizini leša jednog od pariskih napadača. NJjegovi otisci prstiju se poklapaju sa otiscima lica registrovanog u oktobru u Grčkoj, iako nije potvrđeno da je napadač zaista čovjek sa podacima u pasošu.

Džejms Komej, direktor američkog federalnog biroa za istrage izrazio je zabrinutost u srijedu, 9.decembra da Islamska država ima "sposobnost i mogućnost da proizvede lažne pasoše, što predstavlja problem u bilo kom okruženju".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

soko

12.12.2015 17:26

Pola ih je zavrsilo kod Bakira Izetbegovica .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.12.2015 04:28

Муслимснски терористи из Босне у САД и Шпанији користили су босанске пасоше!