Како је Абдеслам планирао покољ?

Салах Абдеслам, најтраженији човек у Европи, прешао је хиљаде километара по Европи у месецима који су претходили масакру у Паризу.

Свијет 12.12.2015 | 08:31
Како је Абдеслам планирао покољ?

Његове путање пажљиво су склопљене у целину откривајући како су убица и његови саучесници искористили отворене границе Европске уније док су планирали крвопролиће.

По први пут, откривен је детаљан опис дужине његовог кретања и то не само када је купио саучеснике, веч и док је куповао опрему, изнајмљивао аутомобил, резервисао собе и извиђао локације на којима је 13. новембра дошло до терористичких напада.

Од 10 мртвих нападача и саучесника, тројица и даље нису идентификовани, њихов ДНК се не налази ни у једној кривичној бази података. Још два нападача, укључујући Абдеслама су и даље у бекству.

Његово прво прибележено путовање је у августу када је из јужне Италије прешао у Грчку, а четири дана касније вратио се у друштву непознатог мушкарца.

Двојица мушкараца затим су прешла целу Италију и вратили се у брислески кварт Моленбек, одакле су већина нападача међусобно повезани пријатељским или родбинским везама.

Почетком септембра, месец дана након што је прешао целу Италију, Абдеслам је поново био на путу.

Овога пута, ишао је у Будимпешту и ту у изнајмљеном аутомобилу, како је известило белгијско тужилаштво.

Мађарска, Аустрија, Белгија, Француска...

У престоници Мађарске је, како се наводи, покупио двојицу мушкараца који су до Будимпеште стигли са хиљадама миграната и избеглица.

На једном од повратака, 9. септембра, Абдеслам се зауставио на аустријском граничном прелазу у изнајмљеном “мерцедесу” у којем су била двојица мушкараца са, касније ће се испоставити, лажним белгијским личним исправама.

Приликом одласка је махуно, додају у тужилаштву.

У октобру, још двојица мушкараца са сиријским пасошима придружила су се имигрантима који су стизали из Грчке. Није било времена да им се детаљно прегледају путна документа, за која француске власти сада верују да су такође била лажна.

Отприлике у исто време, Абдеслам је из своје базе у Бриселу путовао у предграђе Париза како би купио детонаторе у продавици специјализованој за продају ватромета, наводе француски обавештајци.

За терористе изнајмио собе у предграђу Париза

Абдеслам је такође у предграђу Париза изнајмио и собе одакле су терористи кренули у свој крвави поход.

Два дана пред серију напада, 11. новембра, Абдеслам је путовао са ситним кирминалцем Мухамедом Абринијем у изнајмљеном “рено клију” у, како се верује, последње извиђање пред маскар.

Селедећег дана око 3 поподне, двојица мушкараца поново су били заједно у истом аутомобилу. То је уједно и последњи пут када је виђен Абрини, чији је брат погинуо у Сирији 2014.

Сви нападачи су 13. новембра стигли у Париз: два аутомобила кренула су од Бобињија ка северу, а један је стигао из Алфортвила са југа.

Телефонски сигнал Абауда, за којег се верује да је мозак крваве операције, ухваћен је у аутомобилу којег је терориста осзавио на источном крају Париза и метроом се вратио до центра града у којем је у том моменту већ владала паника, а полиција и хитна помоћ била је на сваком кораку.

Дрога, лажна документа и изнајмљени аутомобили

Међутим, Абауд није једини нападач који је оставио возило. Абдеслам је на северу Париза оставио један од изнајмљених аутомобила, купио нову СИМ картицу и позвао двојицу пријатеља из Брисела да ноћу крену по њега.

Власти верују и да је експлозивни прслук пронађен у канти за смеће вероватно припадао њему.

Абауд је потом позвао своју рођаку Аиту Булхасен која је даље позвала свог дилера дроге, а он Јавада Бендауда, ситног уличног криминалца осуђеног за убиство из нехата свог пријатеља због украденог мобилног телефона.

Четири дана након масакра, 17. новембра, неко је користио исту лажну личну карту као и Салахов сапутник у септембру коју је за 750 евра набавила Аит Булхасен, наводи белигијски државни тужилац.

Рођаци, Абауд и Булхасен, су се поново састали на пустом споредном индустријском путу, а касније исте вечери отишли су у једну зграду у Сен Денису.

Следећег дана су убијени. Бендауд је ухапшен протествујући што је његово хапшење приказано уживо на телевизији јер је он “само учинио услугу”.

Што се Абдеслама тиче, он је наставио бег.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црни

12.12.2015 08:32

Дабогда умиро 60 годна полагано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.12.2015 10:22

Кад смо се ми клали са истим оваквим, Французи су њих називали борцима за слободу, а Србе су називали варварима, дивљацима. Француски политицари као и интелектуалци као Бернард Хенри Левy су прицали да су Срби урадили веце злоцине него нацисти, да су силовали 50 хиљада муслиманки и то јавно говорили па господо за мене лицно ови нису терористи него борци за слободу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

12.12.2015 16:32

Нек виде ста је ислам

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

12.12.2015 20:59

један човјек јачи од Француске

ОДГОВОРИТЕ