Kako je Abdeslam planirao pokolj?

Salah Abdeslam, najtraženiji čovek u Evropi, prešao je hiljade kilometara po Evropi u mesecima koji su prethodili masakru u Parizu.

Svijet 12.12.2015 | 08:31
Kako je Abdeslam planirao pokolj?

Njegove putanje pažljivo su sklopljene u celinu otkrivajući kako su ubica i njegovi saučesnici iskoristili otvorene granice Evropske unije dok su planirali krvoproliće.

Po prvi put, otkriven je detaljan opis dužine njegovog kretanja i to ne samo kada je kupio saučesnike, več i dok je kupovao opremu, iznajmljivao automobil, rezervisao sobe i izviđao lokacije na kojima je 13. novembra došlo do terorističkih napada.

Od 10 mrtvih napadača i saučesnika, trojica i dalje nisu identifikovani, njihov DNK se ne nalazi ni u jednoj krivičnoj bazi podataka. Još dva napadača, uključujući Abdeslama su i dalje u bekstvu.

Njegovo prvo pribeleženo putovanje je u avgustu kada je iz južne Italije prešao u Grčku, a četiri dana kasnije vratio se u društvu nepoznatog muškarca.

Dvojica muškaraca zatim su prešla celu Italiju i vratili se u brisleski kvart Molenbek, odakle su većina napadača međusobno povezani prijateljskim ili rodbinskim vezama.

Početkom septembra, mesec dana nakon što je prešao celu Italiju, Abdeslam je ponovo bio na putu.

Ovoga puta, išao je u Budimpeštu i tu u iznajmljenom automobilu, kako je izvestilo belgijsko tužilaštvo.

Mađarska, Austrija, Belgija, Francuska...

U prestonici Mađarske je, kako se navodi, pokupio dvojicu muškaraca koji su do Budimpešte stigli sa hiljadama migranata i izbeglica.

Na jednom od povrataka, 9. septembra, Abdeslam se zaustavio na austrijskom graničnom prelazu u iznajmljenom “mercedesu” u kojem su bila dvojica muškaraca sa, kasnije će se ispostaviti, lažnim belgijskim ličnim ispravama.

Prilikom odlaska je mahuno, dodaju u tužilaštvu.

U oktobru, još dvojica muškaraca sa sirijskim pasošima pridružila su se imigrantima koji su stizali iz Grčke. Nije bilo vremena da im se detaljno pregledaju putna dokumenta, za koja francuske vlasti sada veruju da su takođe bila lažna.

Otprilike u isto vreme, Abdeslam je iz svoje baze u Briselu putovao u predgrađe Pariza kako bi kupio detonatore u prodavici specijalizovanoj za prodaju vatrometa, navode francuski obaveštajci.

Za teroriste iznajmio sobe u predgrađu Pariza

Abdeslam je takođe u predgrađu Pariza iznajmio i sobe odakle su teroristi krenuli u svoj krvavi pohod.

Dva dana pred seriju napada, 11. novembra, Abdeslam je putovao sa sitnim kirminalcem Muhamedom Abrinijem u iznajmljenom “reno kliju” u, kako se veruje, poslednje izviđanje pred maskar.

Seledećeg dana oko 3 popodne, dvojica muškaraca ponovo su bili zajedno u istom automobilu. To je ujedno i poslednji put kada je viđen Abrini, čiji je brat poginuo u Siriji 2014.

Svi napadači su 13. novembra stigli u Pariz: dva automobila krenula su od Bobinjija ka severu, a jedan je stigao iz Alfortvila sa juga.

Telefonski signal Abauda, za kojeg se veruje da je mozak krvave operacije, uhvaćen je u automobilu kojeg je terorista oszavio na istočnom kraju Pariza i metroom se vratio do centra grada u kojem je u tom momentu već vladala panika, a policija i hitna pomoć bila je na svakom koraku.

Droga, lažna dokumenta i iznajmljeni automobili

Međutim, Abaud nije jedini napadač koji je ostavio vozilo. Abdeslam je na severu Pariza ostavio jedan od iznajmljenih automobila, kupio novu SIM karticu i pozvao dvojicu prijatelja iz Brisela da noću krenu po njega.

Vlasti veruju i da je eksplozivni prsluk pronađen u kanti za smeće verovatno pripadao njemu.

Abaud je potom pozvao svoju rođaku Aitu Bulhasen koja je dalje pozvala svog dilera droge, a on Javada Bendauda, sitnog uličnog kriminalca osuđenog za ubistvo iz nehata svog prijatelja zbog ukradenog mobilnog telefona.

Četiri dana nakon masakra, 17. novembra, neko je koristio istu lažnu ličnu kartu kao i Salahov saputnik u septembru koju je za 750 evra nabavila Ait Bulhasen, navodi beligijski državni tužilac.

Rođaci, Abaud i Bulhasen, su se ponovo sastali na pustom sporednom industrijskom putu, a kasnije iste večeri otišli su u jednu zgradu u Sen Denisu.

Sledećeg dana su ubijeni. Bendaud je uhapšen protestvujući što je njegovo hapšenje prikazano uživo na televiziji jer je on “samo učinio uslugu”.

Što se Abdeslama tiče, on je nastavio beg.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crni

12.12.2015 08:32

Dabogda umiro 60 godna polagano.

ODGOVORITE
Name

Md

12.12.2015 10:22

Kad smo se mi klali sa istim ovakvim, Francuzi su njih nazivali borcima za slobodu, a Srbe su nazivali varvarima, divljacima. Francuski politicari kao i intelektualci kao Bernard Henri Levy su pricali da su Srbi uradili vece zlocine nego nacisti, da su silovali 50 hiljada muslimanki i to javno govorili pa gospodo za mene licno ovi nisu teroristi nego borci za slobodu.

ODGOVORITE
Name

xx

12.12.2015 16:32

Nek vide sta je islam

ODGOVORITE
Name

haha

12.12.2015 20:59

jedan čovjek jači od Francuske

ODGOVORITE