Неизвјесна времена стварају бескућнике

Број наших суграђана који свакодневно покуцају на врата Центра за социјални рад тражећи помоћ и заштиту, најбољи су доказ да биједа и сиромаштво из године у годину расте.

Босна и Херцеговина 12.12.2015 | 07:13
Неизвјесна времена стварају бескућнике

Многи од њих су бескућници који преживљавају захваљујући оброцима које добијају у јавним кухињама. Иако међу њима има особа које су саме себи уништиле живот алкохолом, коцком или пак пуким несналажењем, доста је и оних које је породица одбацила.

Према незваничним подацима само на територији Сарајева живи око стотину бескућника. У Центру за социјални рад Кантона Сарајево кажу да иако не знају тоаан број ових људи евидентно је да их је сваки дан све више јер из мањих средина долазе у Сарајево. Слична ситуација је и у другим бх. градовима. Према ријечима стручног радника на пословима рада са бескућницима у бањалучком Центру за социјални рад Николе Доронтића, у овом граду је прије шест година почела с радом Прихватна станица за одрасле и старе особе затечене у скитњи, док Прихватна станица за дјецу дјелује уназад седам година.

У оквиру прихватних станица уобичајено се збрињава између 40 и 50 особа годишње, с тим да је због прошлогодишњих поплава збринуто по 60 особа.

"Подршка која се осигурава овој категорији становништва укључује смјештај у прихватној станици у трајању до пет дана, унутар којих се интензивно ради на проналаску алтернативних видова трајнијег збрињавања, попут евентуалног повратка у породицу, смјештај на лијечење или трајни смјештај у установе социјалне заштите. Дужи боравак је могућ за особе које чекају смјештај у установу социјалне заштите, или за старе и изнемогле особе, и то до 30 дана", појашњава Доронтић.

У случају идентификације дјетета затеченог у скитњи полиција има обвезу обавијестити Прихватну станицу за дјецу у којој дијете може боравити најдуже пет дана. За то вријеме Центар за социјални рад предузима потребне радње за сигурно враћање дјетета у породицу, односно средину из које је отишао.

Корисницима прихватних станица доступан је смјештај, храна, средства за личну хигијену, медицинска њега, одјећа и обућа.

Разлози због којих су бескућници дошли у ситуацију да живе без крова над главом су углавном немаран однос према животу и алкохолизам, али и различите животне околности, те здравствени проблеми.

"Стереотипи у који људи вјерују да су бескућници углавном мушкарци средњих година који су остали без крова над главом и који имају проблема са алкохолом нису тачни јер се међу популацијом која се збрињава у оквиру прихватних станица налазе и жене и мушкарци различитих животних доби. Свако од нас може постати бескућник у временима пуним неизвијесности", наглашава Доронтић.

Оснивање Прихватилишта као установе социјалне заштите, које би садржало и дневни центар за бескућнике, би према његовом мишљењу, било најбољи начин да се овим особама помогне на дуже стазе.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Демократија

12.12.2015 07:10

"То је нама наша борба дала....". НЕКА СЕ СТИДЕ (АКО СТИДА ИМАЈУ ИЛИ ЗА СТИД ЗНАЈУ)СВИ НАШИ ПОЛИТИчАРИ, БЕЗ ОБЗИРА ИЗ КОГ ТАБОРА (ТОРА) ДОЛАЗЕ. Док се они (политичари) бескрупулозно богате обични народ гладује. А и тај обични народ, могао би мало да мућне главом и схвати да својим бирањем (или, још горе, небирањем) у доброј мјери утичу на то да нам је сиротиње и гладних све више и више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

12.12.2015 09:57

Одлицан коментар вам је!Назалост то ме највисе боли,али сигуран сам да овај(ови) народ(и) и не заслузују ниста боље,цак напротив јер нико се(скоро) ни за сто не буни,мислим на егзистенцијалне ствари и онда стицем утисак да нам је свима добро!

Name

Мирко

12.12.2015 09:26

Криминална братија на челу с Додиком ће изнаћи начин да оваквих људи буде или бидне што више. Имамо РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

06.01.2018 10:00

Јел то "РС" знаци "Расадник Сиротиње"

Name

бањалука

12.12.2015 11:23

Ако се усвоји нови Закон о раду биће више бескућника него оних који то нису. Ионако трпимо тероре бахатих, бескрупулозних директора, а ако се Закон усвоји бићемо ДОЊИ. Онда ће центри за социјални рад бити пуни понижених бивших радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

12.12.2015 11:26

После референдума,сви у РС зивјеце боље,неце бити сиротиње,јесцемо сви златним касикама,нас велики водја Баја-Ким-јонг-ун,обецо је да це истопити сво његово злато,и направице касике за нас све у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

12.12.2015 16:57

Не би требало приказивати овакве сцене, видјеце политицари па це их бити срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.12.2015 09:18

Тековине демократије. Наши мозгови су отровани, свијест нам не функционише, живимо као зомбији. Док нас политичари потпомогнути разним вјерским и националистичким психопатама пљачкају на најбездушнији начин, ми то гледамо и климамо главам. Мислимо да тако треба бити и да се тако брани наш вјерсји и национални идентитет. Већ 25 година траје овакво стање, докле више? Кад ћемо се пробудити из ове колективне хипнозе и рећи стоп тиранији.

ОДГОВОРИТЕ