Партизан и УЕФА коефицијенти...

Партизан извукао Србију, смена на петом месту, руска експлозија, холандска катастрофа! После групних фаза у Лиги шампиона и Лиги Европе, спремају се неке занимљиве промене на листи најјачих лига у Европи.

Фудбал 13.12.2015 | 12:00
Партизан и УЕФА коефицијенти...

Завршен је први сео сезоне у европском клупском фудбалу. Групне фазе у Лиги шампиона и Лиги Европе су готове и познато је које клубове ћемо наредног пролећа гледати у нокаут фазама еврокупова. Дошло се и на половину пута што се тиче националних коефицијената за УЕФА ранг листу.

Највише пажње привлачи жесток обрачун Енглеза и Италијана за позицију треће лиге у Европи и четири представника у Лиги шампиона од лета 2017. године. Италијани су за мање од две сезоне смањили огроман заостатак и дишу за врат премијерлигашима. По актуелном стању, Острвљани ће наредног лета остати на поизицији треће лиге у Европи, али ако на пролеће не сакупе већи број бодова од Италијана, од 2017. године ће на Апенинима опет имати шансу за четири клуба у елитном такмичењу.

Поред трке Енглеза и Италијана, дошло је до још неких занимљивих померања на УЕФА листи за националне коефицијенти. Захваљујући бољим резултатима у групним фазама, Французи су опет престигли Португалце и у овом моменту су пета лига у Европи. Ако би задржали ту предност до краја сезоне, у суштини би добили бенефит да њихов представник у квалифкацијама за Лигу шампиона (трећепласирани тим на крају сезоне) креће из плеј-офа, а не из трећег кола квалификација. Значи, имао би једну уместо две препреке на путу ка Лиги шампиона.

Дефинитивно, највећи добитници после групних фаза су Руси. Клубови из Русије су ове јесени остварили сјајне резултате и после представника из Шпаније и Немачке, сакупили највећи број боидова у Европи. Ако би и на пролеће наставили у истом ритму, имали би реалне шансе да чак престигну Французе и Португалце и стекну статус пете лиге у Европи, а самим тим и трећег представника у Лиги шампиона! То се можда деси већ следећег лета, а готово сигурно ће се десити од лета 2017. године.

Ако су Руси највећи добитници ове јесени, онда су Холанђани највећи губитници. Стрмоглав пад холандског клупског фудбала се наставио… Прошле године су били на осмом месту, потом су пали на девето иза Украјинаца, а сада су их престигли Белгијанци и потиснули их на 10. позицију. Због тога ће други холандски представник у квалификацијама за Лигу Европе морати да крене од другог, уместо од трећег кола. Али то није најгоре што може да задеси Холанђане. Ако што пре не поправе резулате, од 2017. године ће према актуелном стању пасти на чак 14. место, иза Швајцарске, Чешке и Грчке. У том случају, шампион Холандије неће ићи директно у Лиги шампиона, већ у треће коло квалификација, а другог представника за елитно такмичење ће да изгубе. Тачније, само четири првопласирана клуба ће имати проходност у Европи. Зато много тога зависи од учинка ПСВ Ајндховена у шесанестеини финала Лиге шампиона, пошто су АЗ Алкмар, Ајакс и Гронинген елиминисани из Лиги Европе.

Што се Србије, тиче, по свему судећи остаје на 27. месту на којем је била и пршлог лета. Бугари падају испод српских клубова, али нас пестижу Азербејџанци. Захваљујући резултатима Партизана, Србија је сакупила највећи број бодова још од сезоне 2004/05, али с обзиром да осим црно-белих, остали клубови нису имали добар учинак (Војводина 4, Чукарички 2,5 и Црвена звезда нула бодова), Србија није могла да се нада неком напретку на листи.

Пред српским клубовима је и озбиљан изазов да следећег лета направе какав-такав искорак како би остали на овој позицији јер се бришу три бода из сезоне 2011/12 , с обзиром да лиге које су нам главна конкуренција бране занемарљив број бодова. Уколико би се наши клубови пробили на 25. позицију, то би донело бенефит у квалификацијама за Лигу Европе јер би победник националног купа кренуо од другог уместо од првог кола.

Коментари / 0

Оставите коментар