Partizan i UEFA koeficijenti...

Partizan izvukao Srbiju, smena na petom mestu, ruska eksplozija, holandska katastrofa! Posle grupnih faza u Ligi šampiona i Ligi Evrope, spremaju se neke zanimljive promene na listi najjačih liga u Evropi.

Fudbal 13.12.2015 | 12:00
Partizan i UEFA koeficijenti...

Završen je prvi seo sezone u evropskom klupskom fudbalu. Grupne faze u Ligi šampiona i Ligi Evrope su gotove i poznato je koje klubove ćemo narednog proleća gledati u nokaut fazama evrokupova. Došlo se i na polovinu puta što se tiče nacionalnih koeficijenata za UEFA rang listu.

Najviše pažnje privlači žestok obračun Engleza i Italijana za poziciju treće lige u Evropi i četiri predstavnika u Ligi šampiona od leta 2017. godine. Italijani su za manje od dve sezone smanjili ogroman zaostatak i dišu za vrat premijerligašima. Po aktuelnom stanju, Ostrvljani će narednog leta ostati na poiziciji treće lige u Evropi, ali ako na proleće ne sakupe veći broj bodova od Italijana, od 2017. godine će na Apeninima opet imati šansu za četiri kluba u elitnom takmičenju.

Pored trke Engleza i Italijana, došlo je do još nekih zanimljivih pomeranja na UEFA listi za nacionalne koeficijenti. Zahvaljujući boljim rezultatima u grupnim fazama, Francuzi su opet prestigli Portugalce i u ovom momentu su peta liga u Evropi. Ako bi zadržali tu prednost do kraja sezone, u suštini bi dobili benefit da njihov predstavnik u kvalifkacijama za Ligu šampiona (trećeplasirani tim na kraju sezone) kreće iz plej-ofa, a ne iz trećeg kola kvalifikacija. Znači, imao bi jednu umesto dve prepreke na putu ka Ligi šampiona.

Definitivno, najveći dobitnici posle grupnih faza su Rusi. Klubovi iz Rusije su ove jeseni ostvarili sjajne rezultate i posle predstavnika iz Španije i Nemačke, sakupili najveći broj boidova u Evropi. Ako bi i na proleće nastavili u istom ritmu, imali bi realne šanse da čak prestignu Francuze i Portugalce i steknu status pete lige u Evropi, a samim tim i trećeg predstavnika u Ligi šampiona! To se možda desi već sledećeg leta, a gotovo sigurno će se desiti od leta 2017. godine.

Ako su Rusi najveći dobitnici ove jeseni, onda su Holanđani najveći gubitnici. Strmoglav pad holandskog klupskog fudbala se nastavio… Prošle godine su bili na osmom mestu, potom su pali na deveto iza Ukrajinaca, a sada su ih prestigli Belgijanci i potisnuli ih na 10. poziciju. Zbog toga će drugi holandski predstavnik u kvalifikacijama za Ligu Evrope morati da krene od drugog, umesto od trećeg kola. Ali to nije najgore što može da zadesi Holanđane. Ako što pre ne poprave rezulate, od 2017. godine će prema aktuelnom stanju pasti na čak 14. mesto, iza Švajcarske, Češke i Grčke. U tom slučaju, šampion Holandije neće ići direktno u Ligi šampiona, već u treće kolo kvalifikacija, a drugog predstavnika za elitno takmičenje će da izgube. Tačnije, samo četiri prvoplasirana kluba će imati prohodnost u Evropi. Zato mnogo toga zavisi od učinka PSV Ajndhovena u šesanesteini finala Lige šampiona, pošto su AZ Alkmar, Ajaks i Groningen eliminisani iz Ligi Evrope.

Što se Srbije, tiče, po svemu sudeći ostaje na 27. mestu na kojem je bila i pršlog leta. Bugari padaju ispod srpskih klubova, ali nas pestižu Azerbejdžanci. Zahvaljujući rezultatima Partizana, Srbija je sakupila najveći broj bodova još od sezone 2004/05, ali s obzirom da osim crno-belih, ostali klubovi nisu imali dobar učinak (Vojvodina 4, Čukarički 2,5 i Crvena zvezda nula bodova), Srbija nije mogla da se nada nekom napretku na listi.

Pred srpskim klubovima je i ozbiljan izazov da sledećeg leta naprave kakav-takav iskorak kako bi ostali na ovoj poziciji jer se brišu tri boda iz sezone 2011/12 , s obzirom da lige koje su nam glavna konkurencija brane zanemarljiv broj bodova. Ukoliko bi se naši klubovi probili na 25. poziciju, to bi donelo benefit u kvalifikacijama za Ligu Evrope jer bi pobednik nacionalnog kupa krenuo od drugog umesto od prvog kola.

Komentari / 0

Ostavite komentar