Анализа: Блиндирана тврђава усред Француске!

Вреди колико и сам Митровић, али има најбољу одбрану у Европи! Лестер сензација? У реду, нема сумње. Али, обратите пажњу на ове ликове који дишу за врат ПСЖ-у, а тек су стигли у елитни ранг француског фудбала. Деби сезона из снова, захваљујући челичној обрани коју би хтео сваки клуб.

Фудбал 13.12.2015 | 22:00
Анализа: Блиндирана тврђава усред Француске!

Око три стотине километара југозападно од Париза, малени град Анже са свега 147.000 становника, дом је непробојне француске фудбалске тврђаве, тренутно најчвршће у Европи. Стари континент и пре свега 17.000 људи на тамошњем Жан-Буину у неверици је због тренутног расплета у Лиги 1, а њихови хероји након 17 кола држе сензационално друго место!

Анже је одрадио пола домаћег првенства, а одбрамбене бројке које су оставили за собом никога не остављају равнодушним. У тих 17 сусрета примили су само девет погодака (0,52 по сусрету) те по броју примљених спадају међу пет најсигурнијих одбрана лига петице. Тачније речено, заузимају треће место, одмах иза другопласираног Пари Сен Жермена и мадридског Атлетика који предводи листу.

Фудбалски "патуљак" пронашао се изненада у елитном друштву богаташа из понајвећих европских метропола, а колика је вредност овог сићушног клуба најбоље показује поређење са – Александром Митровићем рецимо. Наиме, на само 18.800.000 евра процењена је вредност екипе, уз Лестер, највећег изненађења Европе, док је Њукасл, само примера ради, издвојио 18.500.000 евра за српског голгетера?!

И још једно поређење, према подацима специјализованог сајта Трансфермаркт тим Пари Сен Жермена кошта чак 408.550.000 евра! У Лиги 1 само је Газелек Ајачио скромнији од Анжеа - 13.550.000 европских новчаница.

У чему је онда тајна Анжеа, поготово ако се узме у обзир како су ове сезоне постигли тек 16 голова првенству? Одбрана и само одбрана, уз мању помоћ изједначеног првенства у којем је тренутно разлика између 18-пласиране Бастије и деветог Олимпика из Марсеља само четири бода. "Нуле" су нешто сасвим уобичајено на француским теренима, али не треба тиме умањивати успех сензационалног Анжеа.

Ипак, у једном је сегменту најбољи у Европи. Последња линија његове одбране, заједно с чудесним 32-годишњим голманом Лудовиком Бутелом, највише је пута сачувала мрежу нетакнутом у лигама "петице". Успели су у томе чак 11 пута.

Број утакмица без примљеног гола:

1. АНЖЕ – 11 утакмица
2. Интер – 10
3. Бајерн – 9
4. Лион – 9
5. Манчестер јунајтед – 9
6. Атлетико – 9
7. ПСЖ – 9
8. Наполи – 8

Тешко да би икоме овакав успех 48-годишњег стручњака Стефана Мулина на клупи Анжеа пошао за руком и у "Фоотбалл Манагеру", јер је реч о клубу који је тек стигао у Лигу 1, а међ француски "крем" вратио се после 21 године лутања по другом и трећем рангу такмичења у француском шампионату. Ово му је шести искорак у Лиги 1 у историји и 23. сезона. Али сезона из снова.

Можда се велике екипе воде оном познатом "напад је најбоља обрана", али у случају "блиндираног" Анжеа она гласи "ако уђе – уђе, али своје не дамо".

Прилику за 12. утакмицу без примљеног гола Анже ће имати недељу када гостује док Бордоа, али чека га тежак задатак. Бордо је успио да пробије линије противничких одбрана у последњих осам сусрета, било у Европи или у Француској, али будимо реални - малени Анже појео је и много веће навале досад...

Коментари / 0

Оставите коментар