Analiza: Blindirana tvrđava usred Francuske!

Vredi koliko i sam Mitrović, ali ima najbolju odbranu u Evropi! Lester senzacija? U redu, nema sumnje. Ali, obratite pažnju na ove likove koji dišu za vrat PSŽ-u, a tek su stigli u elitni rang francuskog fudbala. Debi sezona iz snova, zahvaljujući čeličnoj obrani koju bi hteo svaki klub.

Fudbal 13.12.2015 | 22:00
Analiza: Blindirana tvrđava usred Francuske!

Oko tri stotine kilometara jugozapadno od Pariza, maleni grad Anže sa svega 147.000 stanovnika, dom je neprobojne francuske fudbalske tvrđave, trenutno najčvršće u Evropi. Stari kontinent i pre svega 17.000 ljudi na tamošnjem Žan-Buinu u neverici je zbog trenutnog raspleta u Ligi 1, a njihovi heroji nakon 17 kola drže senzacionalno drugo mesto!

Anže je odradio pola domaćeg prvenstva, a odbrambene brojke koje su ostavili za sobom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U tih 17 susreta primili su samo devet pogodaka (0,52 po susretu) te po broju primljenih spadaju među pet najsigurnijih odbrana liga petice. Tačnije rečeno, zauzimaju treće mesto, odmah iza drugoplasiranog Pari Sen Žermena i madridskog Atletika koji predvodi listu.

Fudbalski "patuljak" pronašao se iznenada u elitnom društvu bogataša iz ponajvećih evropskih metropola, a kolika je vrednost ovog sićušnog kluba najbolje pokazuje poređenje sa – Aleksandrom Mitrovićem recimo. Naime, na samo 18.800.000 evra procenjena je vrednost ekipe, uz Lester, najvećeg iznenađenja Evrope, dok je Njukasl, samo primera radi, izdvojio 18.500.000 evra za srpskog golgetera?!

I još jedno poređenje, prema podacima specijalizovanog sajta Transfermarkt tim Pari Sen Žermena košta čak 408.550.000 evra! U Ligi 1 samo je Gazelek Ajačio skromniji od Anžea - 13.550.000 evropskih novčanica.

U čemu je onda tajna Anžea, pogotovo ako se uzme u obzir kako su ove sezone postigli tek 16 golova prvenstvu? Odbrana i samo odbrana, uz manju pomoć izjednačenog prvenstva u kojem je trenutno razlika između 18-plasirane Bastije i devetog Olimpika iz Marselja samo četiri boda. "Nule" su nešto sasvim uobičajeno na francuskim terenima, ali ne treba time umanjivati uspeh senzacionalnog Anžea.

Ipak, u jednom je segmentu najbolji u Evropi. Poslednja linija njegove odbrane, zajedno s čudesnim 32-godišnjim golmanom Ludovikom Butelom, najviše je puta sačuvala mrežu netaknutom u ligama "petice". Uspeli su u tome čak 11 puta.

Broj utakmica bez primljenog gola:

1. ANŽE – 11 utakmica
2. Inter – 10
3. Bajern – 9
4. Lion – 9
5. Mančester junajted – 9
6. Atletiko – 9
7. PSŽ – 9
8. Napoli – 8

Teško da bi ikome ovakav uspeh 48-godišnjeg stručnjaka Stefana Mulina na klupi Anžea pošao za rukom i u "Football Manageru", jer je reč o klubu koji je tek stigao u Ligu 1, a međ francuski "krem" vratio se posle 21 godine lutanja po drugom i trećem rangu takmičenja u francuskom šampionatu. Ovo mu je šesti iskorak u Ligi 1 u istoriji i 23. sezona. Ali sezona iz snova.

Možda se velike ekipe vode onom poznatom "napad je najbolja obrana", ali u slučaju "blindiranog" Anžea ona glasi "ako uđe – uđe, ali svoje ne damo".

Priliku za 12. utakmicu bez primljenog gola Anže će imati nedelju kada gostuje dok Bordoa, ali čeka ga težak zadatak. Bordo je uspio da probije linije protivničkih odbrana u poslednjih osam susreta, bilo u Evropi ili u Francuskoj, ali budimo realni - maleni Anže pojeo je i mnogo veće navale dosad...

Komentari / 0

Ostavite komentar