Анализа: Кукавички!

Зашто једино Љубинко Друловић није добио аплауз од навијача Партизана на крају утакмице?!

Фудбал 12.12.2015 | 00:00
Анализа: Кукавички!

Све је било спремно за победу и славље. Добро испуњене трибине, распевани навијачи, мотивисани играчи... Скоро све.

Нажалост врло битан део је, ипак, недостајао за фудбалски тријумф Партизана против Аугзбурга.

Недостајало је мало више храбрости једног човека!

Црно-белима је недостајао вођа, победник, пуковник. Лидер који би паметно командовао напред када је то било потребно или тактички повукао екипу, али не у потпуно дефанзиву, којом се обично срља у пропаст.

Јасно је било и пре утакмице да бранити пораз против Немаца може "парни ваљак" усмерити само ка провалију, истој оној у коју се на крају и сурвао.

Храброст, жеља и глад за успехом се не могу оспорити играчима Партизана. Они су их имали. Али не и њихов тренер. Са терена стадиона у Хумској звиждуцима су испраћени само судије и Љубинко Друловић!

Скандирања и повици публике док је шеф стручног штаба црно-белих напуштао терен можда су и најбољи путоказ којим смером би даље требало да крене.

"Одлази", грмело је од разочараних и бесних навијача Партизана. У њему су препознали главног кривца за дебакл.

Публику је тешко преварити. Друловић је држао руку у џепу, погнуте главе.

Видевши Партизан без икакве потребе сабијеног на малом простору око свог гола, зебња је испунила срца навијача. Нити велика предност стечена пред утакмицу одлуке, нити 1:0 на семафору, ни расположени Андрија Живковић и Оумару Абубакар нису пружали комотан и безбрижан наставак гледања меча.

Кукавички је Друловић диктирао повлачење, без обзира на то што су фудбалери Партизана јасно показали да хоће и могу да се надигравају са ривалом.

Осудио је своје пулене на стуб срама!

И док су они постројени морали да слушају увреде са јужне трибине, Друловић је побегао у свлачионицу. Није се чак појавио ни тамо где је морао - на званичној конференцији за медије, већ је на њу послао свог асистента. Касније је објаснио...

"Имао сам састанак са директором Илиевим".

О чему сте причали?

"Како да подигнемо екипу".

О отказу или можда вашој оставци?

"Имам уговор до краја сезоне. Дошао сам да помогнем Партизану...", одговорио је без много кајања.

Подизање екипе пред зимску паузу? Да помогне Партизану?

Касно је. Сезона је неуспехом у Лиги Европе потпуно изгубљена.

Пре утакмице, у круговима блиским Партизану, прочуло се да је за Немце спремна "озбиљна" тактика. Напади Аугзбурга биће неутралисани по принципу "сви у одбрану и дугом лоптом тражити Абубакара". Наводно је на овоме инсистирао Друловић. Нису се сви сложили, већ су се на моменте трудили да одступе од ове идеје, спусте лопту, повежу редове и угрозе гол противника. Чисто да и одлични Камерунац мало предахне од безброј ваздушних дуела и улуде потрошење енергије.

Чаршијске приче испоставиле су се као тачне.

"Истина је да смо имали прилике и промашили их, али смо промашили и поставку. Морали смо храбрије", добисмо на крају потврду од једног фудбалера, а један други је кроз зубе процедио да му се тактика уопште није допала, а имао је и јачи коментар.

Прошла су два месеца (нешто мање) од када је Друловић преузео кормило од Зорана Милинковића. Нада да може да покрене екипу, како је време пролазило, постајала је све мања, да би у четвртак потпуно ишчезла. Не верују му више ни његови играчи.

Стигао је у Хумску док је Партизан имао заостатак од 14 бодова у односу на Црвену звезду, а он данас износи "минус 24". Од свог претходника добио је чистих шест бодова и прво место у Лиги Европе, а црно-белих од прошле ноћи у том такмичењу више нема. Изгубио је три и добио једну утакмицу, што није било довољно за пролаз.

Поразе од Атлетик Билбаа нико није замерио. Баски су показали фудбалску моћ и у Београду и у Шпанији. Против Аугзбурга, пред 20.000 навијача, можда није могао резултатски боље, али храбрије јесте. Уосталом и сам је носио црно-бели дрес када се на истом том терену Партизан испрсио моћним "галакстикосима" из Мадрида.

Друловић није тренер за Партизан. Пре свега зато што не осећа Партизан. Нема дух који има Партизан, који су красиле генерације његових фудбалера - нападачки, увек нападачки.

Уосталом, исти тај Ивица Илиев је пред ово финале, које се претворило у фијаско, изјавио да Партизан никад не калкулише и да се увек обије о главу кад се "игра на резултат", а не на победу.

Довољан разлог да се Друловићу уручи радна књижица. Према речима генералног директораПартизана Милоша Вазуре Друловић ће водити тим до Нове године, односно још у две утакмице у првенству, а после...

Коментари / 0

Оставите коментар