Analiza: Kukavički!

Zašto jedino Ljubinko Drulović nije dobio aplauz od navijača Partizana na kraju utakmice?!

Fudbal 12.12.2015 | 00:00
Analiza: Kukavički!

Sve je bilo spremno za pobedu i slavlje. Dobro ispunjene tribine, raspevani navijači, motivisani igrači... Skoro sve.

Nažalost vrlo bitan deo je, ipak, nedostajao za fudbalski trijumf Partizana protiv Augzburga.

Nedostajalo je malo više hrabrosti jednog čoveka!

Crno-belima je nedostajao vođa, pobednik, pukovnik. Lider koji bi pametno komandovao napred kada je to bilo potrebno ili taktički povukao ekipu, ali ne u potpuno defanzivu, kojom se obično srlja u propast.

Jasno je bilo i pre utakmice da braniti poraz protiv Nemaca može "parni valjak" usmeriti samo ka provaliju, istoj onoj u koju se na kraju i survao.

Hrabrost, želja i glad za uspehom se ne mogu osporiti igračima Partizana. Oni su ih imali. Ali ne i njihov trener. Sa terena stadiona u Humskoj zvižducima su ispraćeni samo sudije i Ljubinko Drulović!

Skandiranja i povici publike dok je šef stručnog štaba crno-belih napuštao teren možda su i najbolji putokaz kojim smerom bi dalje trebalo da krene.

"Odlazi", grmelo je od razočaranih i besnih navijača Partizana. U njemu su prepoznali glavnog krivca za debakl.

Publiku je teško prevariti. Drulović je držao ruku u džepu, pognute glave.

Videvši Partizan bez ikakve potrebe sabijenog na malom prostoru oko svog gola, zebnja je ispunila srca navijača. Niti velika prednost stečena pred utakmicu odluke, niti 1:0 na semaforu, ni raspoloženi Andrija Živković i Oumaru Abubakar nisu pružali komotan i bezbrižan nastavak gledanja meča.

Kukavički je Drulović diktirao povlačenje, bez obzira na to što su fudbaleri Partizana jasno pokazali da hoće i mogu da se nadigravaju sa rivalom.

Osudio je svoje pulene na stub srama!

I dok su oni postrojeni morali da slušaju uvrede sa južne tribine, Drulović je pobegao u svlačionicu. Nije se čak pojavio ni tamo gde je morao - na zvaničnoj konferenciji za medije, već je na nju poslao svog asistenta. Kasnije je objasnio...

"Imao sam sastanak sa direktorom Ilievim".

O čemu ste pričali?

"Kako da podignemo ekipu".

O otkazu ili možda vašoj ostavci?

"Imam ugovor do kraja sezone. Došao sam da pomognem Partizanu...", odgovorio je bez mnogo kajanja.

Podizanje ekipe pred zimsku pauzu? Da pomogne Partizanu?

Kasno je. Sezona je neuspehom u Ligi Evrope potpuno izgubljena.

Pre utakmice, u krugovima bliskim Partizanu, pročulo se da je za Nemce spremna "ozbiljna" taktika. Napadi Augzburga biće neutralisani po principu "svi u odbranu i dugom loptom tražiti Abubakara". Navodno je na ovome insistirao Drulović. Nisu se svi složili, već su se na momente trudili da odstupe od ove ideje, spuste loptu, povežu redove i ugroze gol protivnika. Čisto da i odlični Kamerunac malo predahne od bezbroj vazdušnih duela i ulude potrošenje energije.

Čaršijske priče ispostavile su se kao tačne.

"Istina je da smo imali prilike i promašili ih, ali smo promašili i postavku. Morali smo hrabrije", dobismo na kraju potvrdu od jednog fudbalera, a jedan drugi je kroz zube procedio da mu se taktika uopšte nije dopala, a imao je i jači komentar.

Prošla su dva meseca (nešto manje) od kada je Drulović preuzeo kormilo od Zorana Milinkovića. Nada da može da pokrene ekipu, kako je vreme prolazilo, postajala je sve manja, da bi u četvrtak potpuno iščezla. Ne veruju mu više ni njegovi igrači.

Stigao je u Humsku dok je Partizan imao zaostatak od 14 bodova u odnosu na Crvenu zvezdu, a on danas iznosi "minus 24". Od svog prethodnika dobio je čistih šest bodova i prvo mesto u Ligi Evrope, a crno-belih od prošle noći u tom takmičenju više nema. Izgubio je tri i dobio jednu utakmicu, što nije bilo dovoljno za prolaz.

Poraze od Atletik Bilbaa niko nije zamerio. Baski su pokazali fudbalsku moć i u Beogradu i u Španiji. Protiv Augzburga, pred 20.000 navijača, možda nije mogao rezultatski bolje, ali hrabrije jeste. Uostalom i sam je nosio crno-beli dres kada se na istom tom terenu Partizan isprsio moćnim "galakstikosima" iz Madrida.

Drulović nije trener za Partizan. Pre svega zato što ne oseća Partizan. Nema duh koji ima Partizan, koji su krasile generacije njegovih fudbalera - napadački, uvek napadački.

Uostalom, isti taj Ivica Iliev je pred ovo finale, koje se pretvorilo u fijasko, izjavio da Partizan nikad ne kalkuliše i da se uvek obije o glavu kad se "igra na rezultat", a ne na pobedu.

Dovoljan razlog da se Druloviću uruči radna knjižica. Prema rečima generalnog direktoraPartizana Miloša Vazure Drulović će voditi tim do Nove godine, odnosno još u dve utakmice u prvenstvu, a posle...

Komentari / 0

Ostavite komentar