Влада Србије неће продати Телеком

Телеком Србија остаје у рукама Републике, одлука Владе била је једногласна, као и Комисије за приватизацију Телекома, нисмо добили задовољавајућу цену и сада нам предстоји да реорганизујемо ту компанију како би могла да побеђује на тржишту, изјавио је данас премијер Александар Вучић.

Србија 11.12.2015 | 22:52
Влада Србије неће продати Телеком

Он је на конференцији за новинаре објаснио да то значи увођење професионалног менаџментна, вероватно по угледу на оно што је урађено у Железари Смедерево, али је и напоменуо новинарима да га не држе за реч, јер је све време размишљао о приватизацији, па, како је рекао, о овој опцији није довољно размислио.

Вучић је рекао да се нада да ће за четири године Телеком повећати своје перформансе, те да ће касније цена домаћег оператера реално бити већа него што је сада понуђена.

А о понуђеној цени рекао је да је нешто нижа од оне коју смо очекивали, али и да је Влада донела одговорну и озбиљну одлуку имајући у виду интересе грађана.

Најозбиљнија понуда дошла је од америчког инвестиционог фонда, рекао је Вучић, наводећи да због уговора не можзе да изнесе више детаља, али да на ту понуду није било других примедби осим висине цене. Премијер је рекао да влада није хтела да се коцка иако је цена била близу одговарајхуће.

Србија ће ове године имати већи ниво инвестиција, навео је, и додао да влада није хтела по сваку цену да тај број испуњава, иако је тај фонд показао огроман интерес за Србију, и поручио да се нада да ће с њима сарађивати у будућности.

Вучић је навео да је одлука донета и на радост синдиката Телекома који су се противили приватизацији. Истовремено је захвалио генералном директору домаћег оператера Предрагу Цхулибрку што је био за продају Телекома, упркос томе што би то значило да остаје без функције и истакао да такво понашање у Србији није уобичајено.

"Он се није држао своје функције, овај директор је био другачији", истакао је Вучић.

Вучић је указао да је просечна вредност регионалних оператера била око 4,5 пута ИБИДА, да је Телеком Аустрија када је пре неколико година желео да купи удео у српском Телекому нудио 4,8 пута ИБИДА, а да је сада понуђено шест пута ИБИДА.

"То је тренутно најбоље што у региону може да се добије за оператера", истакао је он и додао да су Бугари продали свој Телеком за 770 милиона евра.

"Ми нисмо тако одлучили ни за више пара. Наша намера је била добра и мислим да је и одлука добра. Сад, да ли ће нам у будућности бити боље у Телекому - даћу сву своју снагу и енергију да то тако буде", поручио је премијер.

Вучић је рекао и да се размишља о продаји мањинског пакета акција, али ни о томе није могао да изнесе детаље.

Он је такође подсетио да је у процесу приватизације Телекома добијено шест обавезујућих понуда за куповину акција, да тај број показује да је спроведен јак и конкурентан процес приватизације, да је Влада Србије ушла у цео процес "чиста срца и образа", желећи да се направи добар потез за економију Србије, али и за грађане Србије и нашу телекомуникациону компанију.

Подсетивши да су постојале шпекулације како се неко договара, како продаје сребрнину, приметио је да смо тиме "показали велико незнање, неодговорност и непромишљеност и да смо свесно, а многи и несвесно, радили директно на своју штету и против своје земље".

Одговарајући на питање да ли ће бити отпуштања у Телекому, он је рекао да наравно да и ту има вишка запослених, као и партијских кадрова, истина много мање него што су неки помињали, али да ће Телеком, без обзира што је у државном власништву, морати да се избори на тржишту.

Он је, међутим, напоменуо, да то можемо постићи само ако се отресемо самоуправљачке праксе и навика које су нас и довеле у ову ситуацију.

Премијер је изјавио да су Србији приватне инвестиције важне тим пре што "немамо нафту и гас као Руси, немамо море као Хрвати и Грци, али морамо као Ссвајцарци и Аустријанци да се ослонимо на свој рад и да се изборимо за повољнијиу позицију".

Како је рекао, код нас је највећи приоблем што се у Србији живи исто као "кад смо завршили средњу школу - као да се ништа око нас не мења и да имамо стечена права у која нико не сме да дира".

Ми не учимо и не напредујемо, а цео свет се мења, констатовао је он.

"Знао сам да приче о сребрнини долазе од највећег броја лажова, од политичара до других, нисам срећан, не сијам од задовољства, али гледам у будућност и знам проблеме. Радимо ово због државе, а не због тога што ће неко нешто да каже. Они који говоре да продајемо Телеком да напунимо буџет ништа не знају ни о чему, разарали су српске финанасије раније, а видим да још мање знају и сада", закључио је Вучић.

Коментари / 0

Оставите коментар