Vlada Srbije neće prodati Telekom

Telekom Srbija ostaje u rukama Republike, odluka Vlade bila je jednoglasna, kao i Komisije za privatizaciju Telekoma, nismo dobili zadovoljavajuću cenu i sada nam predstoji da reorganizujemo tu kompaniju kako bi mogla da pobeđuje na tržištu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 11.12.2015 | 22:52
Vlada Srbije neće prodati Telekom

On je na konferenciji za novinare objasnio da to znači uvođenje profesionalnog menadžmentna, verovatno po ugledu na ono što je urađeno u Železari Smederevo, ali je i napomenuo novinarima da ga ne drže za reč, jer je sve vreme razmišljao o privatizaciji, pa, kako je rekao, o ovoj opciji nije dovoljno razmislio.

Vučić je rekao da se nada da će za četiri godine Telekom povećati svoje performanse, te da će kasnije cena domaćeg operatera realno biti veća nego što je sada ponuđena.

A o ponuđenoj ceni rekao je da je nešto niža od one koju smo očekivali, ali i da je Vlada donela odgovornu i ozbiljnu odluku imajući u vidu interese građana.

Najozbiljnija ponuda došla je od američkog investicionog fonda, rekao je Vučić, navodeći da zbog ugovora ne možze da iznese više detalja, ali da na tu ponudu nije bilo drugih primedbi osim visine cene. Premijer je rekao da vlada nije htela da se kocka iako je cena bila blizu odgovarajhuće.

Srbija će ove godine imati veći nivo investicija, naveo je, i dodao da vlada nije htela po svaku cenu da taj broj ispunjava, iako je taj fond pokazao ogroman interes za Srbiju, i poručio da se nada da će s njima sarađivati u budućnosti.

Vučić je naveo da je odluka doneta i na radost sindikata Telekoma koji su se protivili privatizaciji. Istovremeno je zahvalio generalnom direktoru domaćeg operatera Predragu Chulibrku što je bio za prodaju Telekoma, uprkos tome što bi to značilo da ostaje bez funkcije i istakao da takvo ponašanje u Srbiji nije uobičajeno.

"On se nije držao svoje funkcije, ovaj direktor je bio drugačiji", istakao je Vučić.

Vučić je ukazao da je prosečna vrednost regionalnih operatera bila oko 4,5 puta IBIDA, da je Telekom Austrija kada je pre nekoliko godina želeo da kupi udeo u srpskom Telekomu nudio 4,8 puta IBIDA, a da je sada ponuđeno šest puta IBIDA.

"To je trenutno najbolje što u regionu može da se dobije za operatera", istakao je on i dodao da su Bugari prodali svoj Telekom za 770 miliona evra.

"Mi nismo tako odlučili ni za više para. Naša namera je bila dobra i mislim da je i odluka dobra. Sad, da li će nam u budućnosti biti bolje u Telekomu - daću svu svoju snagu i energiju da to tako bude", poručio je premijer.

Vučić je rekao i da se razmišlja o prodaji manjinskog paketa akcija, ali ni o tome nije mogao da iznese detalje.

On je takođe podsetio da je u procesu privatizacije Telekoma dobijeno šest obavezujućih ponuda za kupovinu akcija, da taj broj pokazuje da je sproveden jak i konkurentan proces privatizacije, da je Vlada Srbije ušla u ceo proces "čista srca i obraza", želeći da se napravi dobar potez za ekonomiju Srbije, ali i za građane Srbije i našu telekomunikacionu kompaniju.

Podsetivši da su postojale špekulacije kako se neko dogovara, kako prodaje srebrninu, primetio je da smo time "pokazali veliko neznanje, neodgovornost i nepromišljenost i da smo svesno, a mnogi i nesvesno, radili direktno na svoju štetu i protiv svoje zemlje".

Odgovarajući na pitanje da li će biti otpuštanja u Telekomu, on je rekao da naravno da i tu ima viška zaposlenih, kao i partijskih kadrova, istina mnogo manje nego što su neki pominjali, ali da će Telekom, bez obzira što je u državnom vlasništvu, morati da se izbori na tržištu.

On je, međutim, napomenuo, da to možemo postići samo ako se otresemo samoupravljačke prakse i navika koje su nas i dovele u ovu situaciju.

Premijer je izjavio da su Srbiji privatne investicije važne tim pre što "nemamo naftu i gas kao Rusi, nemamo more kao Hrvati i Grci, ali moramo kao Ssvajcarci i Austrijanci da se oslonimo na svoj rad i da se izborimo za povoljnijiu poziciju".

Kako je rekao, kod nas je najveći prioblem što se u Srbiji živi isto kao "kad smo završili srednju školu - kao da se ništa oko nas ne menja i da imamo stečena prava u koja niko ne sme da dira".

Mi ne učimo i ne napredujemo, a ceo svet se menja, konstatovao je on.

"Znao sam da priče o srebrnini dolaze od najvećeg broja lažova, od političara do drugih, nisam srećan, ne sijam od zadovoljstva, ali gledam u budućnost i znam probleme. Radimo ovo zbog države, a ne zbog toga što će neko nešto da kaže. Oni koji govore da prodajemo Telekom da napunimo budžet ništa ne znaju ni o čemu, razarali su srpske finanasije ranije, a vidim da još manje znaju i sada", zaključio je Vučić.

Komentari / 0

Ostavite komentar