Како су хтјели да усвоје Закон о раду

Сасвим је очигледно да ће Република Српска добити нови Закон о раду до краја године, а без иоле озбиљније јавне расправе о овом системском и једном од најважнијих закона у правном систему сваке цивилизоване земље.

Република Српска 11.12.2015 | 13:02
Како су хтјели да усвоје Закон о раду

Теме тзв. “високе политике” су вјешто наметнуте у први план како би се у тајности, без правог и озбиљног дијалога социјалних партнера, радника у свим секторима, послодаваца који воде мала, средња и велика предузећа, стручне јавности, медија и аналитичара, усвојио нови Закон о раду на начин какав није забиљежен у упоредној пракси било које демократски развијене државе у свијету, наводи у својој колумни Адам Шукало.

Шукало додаје: "То је кривица свих политичких странака и свих политичара у овој земљи, а прихватам да је то и мој лични пораз јер нисмо учинили више да од политике начинимо средство подршке грађанима, свим тим обичним људима, какви смо и сами".

Процедура око усвајања новог ЗОР на најбољи могући начин илуструје матрицу понашања наше политичке елите у посљедњих двадесет година: свађамо се и трошимо вријеме око ствари од којих не зависи егзистенција грађана, док о оним суштинским, животним проблемима наших људи не водимо нити најмање рачуна, додаје Шукало.

Шукало у колимни наводи да ће Странка Напредна Српска у наредном периоду дати свој политички максимум да се јавности презентује садржај радног текста новог Закона о раду, да укажемо на његове добре, лоше и нејасне одредбе, да покушамо да дамо свој пуни допринос дијалогу радника и послодаваца који живе и раде на поштен начин.

"Ми смо мишљења да и није толико важно да ли ће се сад усвојити овакав или онакав текст ЗОР, јер је само по себи скандалозно да се овако важан закон доноси на овако срамно тајан начин, колико је суштински важно да се отвори процес дијалога између радника и послодаваца који дијеле визију економски успјешне и модерне, демократски развијене, социјално осјетљиве и будућности и развоју окренуте Републике Српске".

Није спорно да радни текст новог ЗОР има одређене позитивне елементе. Тако, видљиво је да је усмјерење аутора новог ЗОР фокус ка радном учинку и ефикасности радника као кључним претпоставкама за задржавање радног мјеста и повећање плате, а што је од утицаја и на повећање укупне ефикасности сваког привредног субјекта. Предвиђена је прецизнија заштита права радника у појединим аспектима (ноћни рад, споразумни раскид уговора о раду, забрана дискриминације, уручење идентификационе исправе раднику прије почетка обављања рада, обрачун плате као извршна исправа), каже Шукало у колумни.

С друге стране, постоје и озбиљне негативне димензије које прате радни текст новог ЗОР, односно читаву ову процедуру његовог креирања и, по свему судећи, скорог усвајања у парламенту Српске, истиче Шукало.

Дакле, од суштинске је важности схватити да неће бити среће нити за послодавце уколико свој просперитет и раст својих предузећа везују за најјефтинију радну снагу, незадовољне раднике, преплашене људе који пристају на све само да би добили кору хљеба. То није амбијент развоја, креативног стимулисања, нових идеја и енергије. Исто тако, синдикати морају схватити да је прошло вријеме самоуправног социјализма, да је ово земља која је прихватила тржишну капиталистичку привреду и да су поједина досадашња законска рјешења просто прегажена од стране времена. И једни и други требају у другима престати да посматрају непријатеље, него истинске партнере, јер свуда у свијету радници зависе од послодаваца, као што и послодавци зависе од радника.

"Ако се о новом ЗОР говори мало, о овој теми се не говори нимало, односно и послодавци и радници су пропустили да уоче да је кључ економских проблема, проблема обје те групације, највећим дијелом заправо у неспособној држави која превише кошта а премало даје. То су теме о којима ми желимо да разговарамо и са радницима и са послодавцима, јер су то кључне теме не само за њих него и за дугорочни развој овог друштва", наставља Шукало.

"Странка Напредна Српска, и ја лично, учинићемо све што је у нашој политичкој и људској моћи да ствари вратимо у нормалан колисијек. Доста нам је свима више јалових политичких препуцавања. Доста нам је тешких ријечи без конкретних ефеката. Доста нам је пропуштених шанси и година које су појели скакавци. Вријеме је да се престане са продубљавањем апатије, колективног лудила и мржње, а док нам из земље сваки дан одлазе млади људи који ће градити нека друга друштва и неке друге привреде. Ајде да се ми мало погледамо у очи и да на конкретан начин и на конкретне проблеме дамо конкретне доприносе" навео је лидер Сртанке Напредна Српска, Адам Шукало, у својој колумни.

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Браво

11.12.2015 12:11

Овај цовјек једини говори здраворазумски. Пуно је искрености и стручности у овом тексту.Трацак наде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

11.12.2015 12:42

Послодавци искориставају раднике, о каквом пријатељству се прица..Влада оцекује паре, цим усвоји овај закон о раду, зато и иде по хитном поступку и тајно

Name

Красотица

11.12.2015 12:47

НИКО не смије да оспорава нови закон о раду, реце министар Савановиц прије неки дан, и види сад га Шукало оспори..бице свега

Name

Никола

11.12.2015 13:10

Свака странка у Републици Српској треба да буде против овог закона о раду, ниједан посланик не смије да подрзи ову неправду која се покусава спровести над јадним радницима, и тако су у неповољном полозају, дугују им се плате, мобинг итд ста све трпе, и сад Влада покусава на силу да усвоји несто сто це само јос продубити овај јаз. како сте се сви слозили за неуставну одлуку о дану РС, тако треба сада да буде и кад је овај лос закон о раду у питању

Name

Катиц

11.12.2015 13:47

Потребна је расправа у народној скупстини за закон о раду, другације никако, какав хитни поступак, ста прица овај Савановиц и премијерка, какве су то глупости!?

Name

педја

11.12.2015 15:32

Лупате глупости и један и други!

Name

ре браво

13.12.2015 07:33

Овај човјек кажеш.Па ми у Градишци знамо ко је он.Преварио је Марка Павића и са 400 гласова добио компензаторни мандат,а затим одмах уцјењивао владу функцијама.Овај је политичку каријеру већ завршио јер ју је почео само преварама.Странка му се већ распала.Иначе СНС у Градишци је настао распадом СДС-а на двије гране.СДС се опет распао у Градишци сада на две гране(СДС и изворна).Распаст ће се и након следећих локалних избора јер им је лоша кадровска политика јер гурају примитивне кадрове.

Name

шта

13.12.2015 07:36

Шта Шукало зна о раду кад досад ништа није радио а сада има измишљено радно мјесто у Дому културе.Закон о раду штити само нераднике у буџету.

Name

екс yу

11.12.2015 12:13

Влада це усвојити ово ругло од закона о раду, јер то тако мора, њима иде у корист ако усвоје, а на стету радника највисе, али то Владу не занима. Само ме занима који це посланик у НАРОДНОЈ СКУПСТИНИ гласати за овакав закон о раду или це свибити уздрзани?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јавно

11.12.2015 13:51

Ако се усвоји овај закон о раду, онда јавно објавити имена свих посланика који су гласали за овај накардани закон о раду који иде само на корист послодавцима, јавно имена па да се зна ко подрзава ту неправду

Name

Анализа

11.12.2015 15:38

Ако допустимо овакав закон онда нам нема спаса. Бог зна ста нас чека. Власт доноси законе у своју корист. Неце ни они дуго на власти висе бити. Ста ради ова опозиција., као да их је баја све купио. Алооооооо па зар сте ту да сједите или да радите народ вас је бирао да штитите његове интересе а не да подрзавате власт. КОРУМПИРАНУ!!!! Овај Сукало сам не мозе ниста. И њега це да купе као и остале. Уморице се цовјек од ових лопова.

Name

хаха

11.12.2015 19:35

Па федерација је усвојила тај закон преко ноћи па нисам видио ваше коментаре.

Name

Сања

11.12.2015 12:14

Напокон да о нецему конкретном поцнемо да дискутујемо без политизирања и манипулирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

11.12.2015 13:02

Радник без права, а послодавцу сва права, то је за ову дрзаву сасвим нормалном, али поставља се питање ција је ово идеја, да ли од стране медјународне заједнице а српски полтрони(Влада) дузни да то спроведу како би добили нови кредит

Name

ПД

11.12.2015 12:14

ОПОЗИЦИЈО,НЕМОЖЕ СЕ ОВО СТАЊЕ РИЈЕШИТИ БЕЗ УЛИЦЕ,ТО МОРА БИТИ ЈАСНО И БОСИЋУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

11.12.2015 12:38

Каква улица?

Name

Илија Чворовић

11.12.2015 12:15

Црвени кмери оце да задају последњи смртни ударац грађанима РС пре него их СИПА ухапси. Вријеме је у питању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.12.2015 15:33

Хитно сменити Стевандица. Зар такав љигавац да буде потпредседник. Он гласа јер га је власт купила или можда нецим уценила. Недопустити усвајање закона!!!!! Опозиција да реагује или нам нема спаса. !!!! Приједор

Name

Михајло Ступар

11.12.2015 12:21

"Ајде да се ми мало погледамо у очи и да на конкретан начин и на конкретне проблеме дамо конкретне доприносе" е то сад спровести у дјело, да не остане на ријецима само,Дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за Шукала

11.12.2015 12:28

Ако си образован, ниси ни лопов ни багров ни сељачина, ниси оперисан од живота, ниси егоиста те имаш шлифа за неке ствари, онда звучиш као Адам Шукало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контра

11.12.2015 12:45

Немој да дозволис Шукало да овај закон продје, само контра од власти

Name

Градишка

11.12.2015 12:39

Виде мога градишчанца, са 264 гласа, прави је..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

11.12.2015 12:55

Постао бас зезнут од просле године како постаде посланик, вриједи он један за остала 82 посланика,сад то испунити сто је рецено

Name

Бленто

11.12.2015 12:39

Болан Адаме ста прицас,какав закон о раду,каква економија,нама народу дај да радимо за кору хљеба и цасу воде и доста,као да нам треба висе,пусти то види ста Сип-а ради у Градисци, па види болан само Србе суди тај БиХ суд,па ваља нам на референдум, па сацувати Републику Српску од ових странаца бараба,а ти прицас о економији, платама закону о раду,као да је то битно ми смо навикли да смо робље насих тајкуна,али није нас брига ми смо срби,ста це нам плата,референдум,референдум,реферндум....хоцемо референдууумм...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

11.12.2015 12:53

Блентави Срби, тако нам и треба. Додик казе нема посла вец референдум и народ задовољан, то сто на столу за вецеру неце имати ниста, кога то брига..битан је референдум и патриотизам..па и патриота треба да једе, или зиви од ваздуха?

Name

Додик

11.12.2015 13:17

Посао или референдум, не мозе обоје. Додик

Name

Драшко

11.12.2015 13:23

Је ли ти стварно мислиш да треба референдумом сачувати Републику Српску? Кад је Додик тенковима СФОР-а освајао власт, кад му је један Фрањо чинио 42. посланички глас ... тад је Република Српска изгубила све своје надлежности. Војску РС је укинуо Додик, сам је то прије неки дан у интервуу признао и још се хвали да је то добар потез. Суд, СИПА и Тужилаштво БиХ су формирани уз подршку СНСД-а. За НАТО пакт се залаже СНСД-ов представник у Сарајеву. Република Српска се урушава сваки дан криминалним радњама руководиоца. Закон о раду је важнији од референдума, којег нико неће гарантујем 100% организовати. То је Закон којег нема у савременом свијету. Ако ти желиш да будеш роб у Српској ја не желим. Једи ти хљеб и воду, ја желим након 4 године проведене у рату и након 25 година мало меса, воћа, поврћа, а богами и нешто више од голог преживаљавања. А у рат сигурно нећу, нисам луд да други пут то урадим, а неће ни моја дјеца. Нека ратују дјеца директора, министара...

Name

Митар

11.12.2015 15:45

Е Бленто свака цаст,ја сам из Градиске и ова будала не зна ста прица,додју са пар стотина гласова на функције,цувајте Реп.Српску и дај народу посла

Name

топ

11.12.2015 13:19

Како смо јадан и глуп народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Икона

11.12.2015 13:48

Тачно, Додик и његова банда неписмењака и криминалаца су све преузели и заглупили вас до даске! Двадесет година траје тај пут уназад, а одвели су вас у 17ти вијек!

Name

Алеx 539

11.12.2015 13:33

Лијепо речено,само сиђите међу народ(а то су и радници и послодавци) и организујте трибине па нам ближе објасните и предности и мане предлога новог ЗОР. Тако покажите грађанима да радите и у њиховом интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон

11.12.2015 13:39

Какво је то усвајање по хитном поступку, ово је битан закон којем треба посветити расправу како бе се досло до договора, и како би биле задовољне све стране, не мозе само на стету једне стране, а да друга има користи од свега тога. Савановиц треба да то најбоље зна да се овај закон неце усвојити

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

11.12.2015 13:45

Шукало је потпуно у праву, Закон о раду, као један од најважнијих закона у држави, не може се усвојити без бар годину дана претресања са свих могућих аспеката. Многи треба да дају своје амандмане на тај закон, па да га онда и Влада и Скуштина по пет пута претресу прије него га Скупштина усвоји. А кад га усвоји, онда је то ЗАКОН и МОРА га се ПРОВОДИТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисте

11.12.2015 13:52

Дали сте ви свјесни да Додик са овим референдумом само скреце пазњу са битних проблема!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цитрос

11.12.2015 14:03

Само газите раднике као нисте довољно

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.12.2015 14:11

Браво мали ниси отисао у папке имацес 100 гласова од мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

11.12.2015 15:31

Влада це усвојити овај накарадни закон слажем се, али ко нам је крив сто се не боримо против овакве власти. Препали се сада прекидају сарадњу са свим институцијама, не због јадних бораца вец због себе, логицно је да су они следећи на мети СИПА-е. Треба јос да краду зато и донесе овакве законе. Како це им се ово све вратити као бумеранг нису ми свјесни. Сви це бити иза ресетака. Овај закон не смоје да се усвоји а ако опозиција не уради ниста по том питању онда нам нема спаса. Дугови се гомилају а ниста се не ради по том питању. Не знам как це се ова опозиција пробудити зар не виде за ради ова власт народу. Стевадица хитно сменити са мјеста потпредсједника? Ста је све причао са актуелну власт а сад је брани, доказао је да је лицемјеран о корумпиран цовјек. Народе пробуди се вис. Бања лука Мирко

Name

БИХ

11.12.2015 16:27

Гласајте за Напредну српску и за сукала као премијера Рс-а ^^

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

11.12.2015 16:33

Ајде сто је он луд, а и потице из такве породице, али ти си ортодоксна будала.., па тај ни преседник МЗ немозе бити, одбора у родном граду нема..

Name

Сукало је син угледне просвјетне породице из Градиске

11.12.2015 17:56

Сукало је син угледних професора из Градиске. Високо оброзаван и велики опозиционар из Градиске. Дуго година је био одборник у Градисци.Постујем га јер је увјек радио на себи и никада га нису сломили'

Name

Стоп

12.12.2015 08:08

Стоп новом ЗОР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

12.12.2015 09:01

Анализа закона говори да морамо сви дици свој глас јер власт има већину у скупстини да изгласа и нагори закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тициано

12.12.2015 10:02

Будале једне, пензије касне, јос је пита је ста це бити са њима..И ко је крив него влада..све ради како им се нареди из Сарајева звани Бакир.

Name

Власта

12.12.2015 11:17

Додик је остао без лове готов је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не новом ЗОР

12.12.2015 11:21

синдикат Српске иде у протесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

13.12.2015 10:27

Е овај це спасити народ и РС хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

СПАС

13.12.2015 20:04

спас је у разуму а овај говори разумно